Vicepreşedintele SUA, în China

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vicepreşedintele SUA, în China

Externe 18 August 2011 / 00:00 484 accesări

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a plecat, ieri, în China, pentru discuţii ce se vor concentra pe economie, după ce scăderea ratingului SUA a dus la tulburări pe pieţe. China este cel mai mare creditor extern al SUA, deţinând obligaţiuni de 1.000 de miliarde de dolari şi a cerut Washingtonului să depună mai multe eforturi pentru a-şi reduce deficitul bugetar. Oficiali americani au declarat că Biden va explica, în China, ”detaliile unui pachet foarte puternic de reducere a deficitului aprobat de Congres”, insistând şi asupra ”interesului reciproc enorm în refacerea economică globală”. Vicepreşedintele american speră să convingă Beijingul că administraţia Obama controlează politica economică, după ce agenţia de evaluare financiară Standard&Poor\'s a scăzut ratingul la AA+.

Presa chineză de stat a dat o atenţie deosebită confruntărilor recente de pe scena politică americană privind creşterea plafonului de îndatoare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată. Media de la Beijing a criticat ”dependenţa SUA de credite”, numind-o ”iresponsabilă” şi cerând Americii să trăiască în limita mijloacelor de care dispune. Biden merge în China la invitaţia omologului său Xi Jinping, în condiţiile în care administraţia Obama încearcă să consolideze relaţiile cu următoarea generaţie de lideri chinezi. Potrivit aşteptărilor, Xi urmează să preia preşedinţia Partidului Comunist Chinez în 2012 şi să fie învestit în funcţia de preşedinte în martie 2013. Deplasarea lui Biden, decisă în luna ianuarie, va deschide calea către o vizită a lui Xi la Washington, în a doua parte a anului. În ultimii ani, relaţiile dintre SUA şi China au fost tensionate din cauza mai multor dosare, precum schimburile comerciale şi nivelul yuanului. Americanii consideră că moneda chineză este menţinută la un nivel artificial. O altă sursă de îngrijorare o reprezintă o creştere semnificativă a cheltuielilor militare ale Beijingului. În plus, în ultimele luni au existat acuzaţii privind atacuri informatice lansate din China, în timp ce diferendele vechi privind drepturile omului şi situaţia Tibetului vor apărea din nou la suprafaţă. Însă, în ansamblu, Washingtonul insistă că are un parteneriat bun cu Beijingul. Vizita de cinci zile a vicepreşedintelui american în regiune va include şi deplasări în Japonia şi Mongolia.

China a negat că Pakistanul i-a oferit acces la epava elicopterului american folosit în raidul vizându-l pe Osama bin Laden. Şi serviciile pakistaneze de informaţii au negat informaţiile. Anterior, o sursă din serviciile pakistaneze a declarat pentru ”Financial Times” că Islamabadul a permis inginerilor din armata chineză să fotografieze şi să ia eşantioane din elicopterul invizibil ultrasecret pe care forţele speciale americane l-au abandonat, din cauza unei avarii, în timpul raidului în care l-au ucis, în mai, pe liderul al-Qaida. Un oficial guvernamental cu rang înalt a declarat că e greu de spus cât de multe informaţii utile au putut culege chinezii, pentru că cea mai mare parte a elicopterului a fost distrusă, teoretic, în timpul operaţiunii. Oficialii pakistanezi, supăraţi că SUA au întreprins atacul fără a informa mai întâi Islamabadul, au sugerat că militarii chinezi ar fi interesaţi să se uite la bucăţile rămase din elicopter, iar fotografii ale cozii elicopterului au circulat pe internet. Beijingul are o relaţie militară foarte bună cu Islamabadul şi este un furnizor major de arme pentru armata pakistaneză. Acţiunea Pakistanului este cel mai recent incident care pune în evidenţă relaţia tot mai complicată şi lipsa de încredere dintre Islamabad şi Washington, a conchis ”Financial Times”.



12