În ultimele 72 de ore, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-au prezentat 559 de bolnavi, din care 14 cu febră mare (39 şi 42°C), şase fiind deja în comă, a anunţat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa. „Toate cele 14 cazuri sunt localnici, din care trei cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, o persoană de 55 de ani şi restul cu vârste peste 60 ani”, spune directorul DSPJ, dr. Constantin Dina. Dintre aceste persoane, şapte nu au mai putut lupta cu bolile, aşa că medicii SCJU au înregistrat şapte decese: trei cazuri cu vârste între 30 şi 40 ani de ani şi alte patru cu vârste între 60 şi 77 de ani.
ANALIZA DOCUMENTELOR MEDICALE. Din analiza documentelor medicale reiese că, din totalul celor 14 cazuri cu sindrom febril, opt, cu vârstă de peste 60 de ani, sufereau de diverse boli cronice, printre care hipertensiune arterială, fibrilaţie atrială, diabet zaharat, leucemie cronică, neoplasm mamar, sechele TBC, epilepsie, infarct miocardic şi accident vascular cerebral în antecedente. De asemenea, alte două cazuri au fost diagnosticate cu bronhopneumonie, alte trei cazuri cu pneumonie interstiţială, un caz cu criză de epilepsie produsă în stradă şi alte patru cazuri au fost ridicate de la locul de muncă sau de pe stradă.
CANICULA, VINOVATĂ ? ”Având în vedere adresa Inspectoratului General pentru situaţii de Urgenţă nr.1432168/06-08.08.2010, putem concluziona că această cazuistică a fost influenţată de perioada caniculară prelungită, evoluţia gravă apărând la persoane cu boli cronice asociate, boli infecţioase respiratorii (pneumonie, bronhopneumonie), sau la persoane care s-au expus la temperaturi crescute pe stradă sau la locul de muncă, fără să-şi ia măsuri de protecţie şi tratament adecvat în timp util”, a explicat directorul DSPJ, dr. Dina. În paralel, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa cercetează cele întâmplate în cazul celor două persoane care au decedat la locurile de muncă. Potrivit inspectorului şef al ITM, Eugen Bola, pe 6 august 2010, la ora 15,00, la lucrările de construcţii pe Autostrada Soarelui, în zona localităţii Ciocârlia, judeţul Constanţa, a fost anunţat decesul unui salariat. Era vorba despre Vasile Gheorghe, de 38 de ani, dulgher, salariat la SC „Trion Construct” SRL. „În timp ce lucra la cofrarea unui canal, salariatului i s-a făcut rău. Colegii de lucru au anunţat salvarea, care l-a transportat de urgenţă la spital, unde, pe 7 august, în jurul orei 6,45, a fost înregistrat decesul său”, spune inspectorul şef. În cazul celui de-al doilea deces, reprezentanţii ITM au fost anunţaţi că, pe 7 august 2010, la ora 15,30, la SC „Danstelprod” SRL - restaurant „Cetate”, din staţiunea Mamaia, a fost semnalat decesul unui salariat. Ioan Vădrăgan, de 39 de ani, ajutor de bucătar, şi-a anunţat, la un moment dat, şeful că vrea să plece acasă deoarece nu se simte prea bine. Între timp, colegii de lucru au anunţat însă salvarea, care l-a transportat de urgenţă la spital, unde în cursul nopţii a şi murit. Inspectorii de muncă s-au deplasat, ieri, atât la restaurantul „Cetate”, cât şi pe Autostrada Soarelui, în zona localităţii Ciocârlia, judeţul Constanţa, acolo unde se efectuează lucrările de reparaţii, pentru a verifica condiţiile de muncă ale tuturor salariaţiilor şi pentru a stabili care au fost împrejurările care au dus la alterarea stării de sănătate, urmând ca, după finalizarea raportului medico-legal să se stabilească şi cauzele care au produs decesele celor doi. Diagnosticul final va putea fi stabilit după efectuarea examenului necroptic. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al SCJU, dr. Florian Stoian, a declarat că, pentru cele patru persoane decedate, există o anumită documentare la foile de observaţii potrivit căreia persoanele respective au fost expuse la temperaturile exterioare, care au fost extrem de ridicate. „Bolnavii au intrat în stop cardio respirator ireversibil”, a spus dr. Stoian. O altă persoană care, de asemenea, a fost expusă la temperaturile crescute, un bărbat de 67 de ani, din Constanţa, se află internată în Secţia Terapie Intensivă, starea sa fiind sub control.
NECROPSIE. Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut necropsia cadavrelor pentru a vedea dacă, într-adevăr, canicula a făcut primele victime. “MS nu are nicio informaţie care să confirme existenţa vreunui deces cauzat de căldură. Din acest motiv, am cerut necropsia cadavrelor şi aşteptăm diagnosticul în aceste cazuri. În acest context, precizăm că, până ieri, nu au fost raportate decese cauzate de caniculă\", a adăugat purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.
RECOMANDĂRI. „Personalul medical de la nivelul unităţilor sanitare şi a unităţilor de primiri urgenţe a fost informat privind obligativitatea supravegherii tuturor cazurilor şi intervenţiei terapeutice adecvate”, a spus, la rândul său, şeful Compartimentului de supraveghere, dr. Suzan Ibram. Medicii recomandă populaţiei respectarea măsurilor de protecţie pe timp de caniculă, respectiv să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 10,00 şi 18,00; în perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete; să se consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete; nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; să se evite consumarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr; să se evite activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit etc.); să se supravegheze persoanele vârstnice, copiii şi persoanele cu dizabilităţi.