Victor Ponta ar putea rămâne fără titlul de doctor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Victor Ponta ar putea rămâne fără titlul de doctor

Politică 30 Iunie 2016 / 12:13 813 accesări

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) recomandă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, lucrarea nu respectă standardele de etică.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) recomandă, joi, Ministerului Educaţiei, să-i retragă lui Victor Ponta titlu de doctor.

Comisia Tehnică din cadrul instituţiei, alcătuită din trei profesori universitari au analizat lucrarea de doctorat "Curtea Penală Internaţională" a lui Victor Ponta şi a stabilit că "nu respectă standardele de etică şi propune retragerea titlului de doctor", invocând articolul 170 din Legea Educaţiei Naţionale.

Potrivit articolului "în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi".

Raportul Comisiei Tehnice a fost finalizat şi prezentat Consiliul General al CNATDCU, joi dimineaţa. Potrivit academicianului Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU, la şedinţa de joi a existat cvorum, şi din 35 de membrii prezenţi, 34 au votat pentru recomandarea retragerii titlul de doctor, existând o singură abţinere, din partea lui Horia Iovu.

Din punct de vedere al procedurii, fostul premier Victor Ponta va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia.

Raportul Comisiei Tehnice care a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, de miercuri, a fost înaintat în aceeaşi zi preşedintelui instituţiei, academicianul Viorel Barbu. Membrii Comisiei Tehnice au fost aleşi prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică. În acest caz, a fost vorba despre trei persoane, profesori universitari, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.

Multiple cazuri de plagiat au aparut în atenţia publică dupa intrarea în vigoare a Legii Educaţiei în 2011, cand ministrul de atunci, Daniel Funeriu, a atras atenţia asupra declanşării unei curăţenii antiplagiat din universităţi.

Pe 18 iunie 2012, ediția online a revistei Nature a publicat știrea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secțiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicații anterioare, fără să pună referințe exacte.

CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educaţiei. Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Taguri articol


12