Victor Ponta nu poate fi urmărit penal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deputații au decis

Victor Ponta nu poate fi urmărit penal

Eveniment 10 Iunie 2015 / 00:00 1185 accesări

RESPINGERE 231 de deputați din Parlamentul României au considerat că ancheta declanșată de DNA împotriva lui Victor Ponta este trasă de păr și a fost făcută doar pentru a răsturna Guvernul. Ca atare, ieri, majoritatea covârșitoare a Camerei Deputaților a decis, cu 231 de voturi ”pentru” şi 120 ”împotrivă”, să respingă urmărirea penală în cazul premierului României, care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari al lui Dan Șova. În favoarea respingerii urmăririi penale a lui Ponta au votat aleșii PSD, UNPR, PC, PLR, ai minorităților, independenții și o parte a UDMR. De partea cealaltă, au votat cei 212 parlamentari ai PNL, plus alți opt aleși, probabil de la UDMR. Interesant este că, potrivit surselor politice, și de această dată, cei de la UDMR au jucat la două capete, unii fiind de partea Puterii, iar alții - de cea a Opoziției. După votul de la Cameră, Ponta a afirmat că rezultatul este unul normal, adăugând că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de respecta Constituţia şi a-i apăra şi pe oamenii simpli, care nu beneficiază de sprijinul acordat lui. De asemenea, el a reiterat faptul că se consideră nevinovat, susținând că a mai fost acuzat de aceste fapte în 2009 de Monica Macovei, iar ulterior cercetat de ANAF - instituție condusă atunci de Sorin Blejnar -, de ANI şi de Parchet, toate deciziile din Justiție arătând că acuzaţiile sunt neîntemeiate.

CONTRE La scurt timp după votul din Parlament în cazul Ponta, au apărut și reacțiile politicienilor. Evident, cele mai dure au venit din partea Opoziției în tandem cu președintele Klaus Iohannis, care au spus că Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție și că premierul ar trebui să demisioneze. Pe de altă parte, mai mulți politicieni din sfera Puterii se tem că, pentru a forța răsturnarea Guvernului și impunerea PNL la guvernare, Iohannis va căuta o metodă prin care să-l suspende pe premier.

AMBASADA SUA ÎȘI DĂ CU PĂREREA În cazul Ponta remarcăm faptul că și Europa este împărțită, la fel cum sunt politicienii români. Dacă, în urmă cu câteva zile, liderul socialiștilor din Parlamentul European, Gianni Pittella, susţinea că Victor Ponta nu are niciun motiv să demisioneze din fruntea Guvernului României, ieri, liderul popularilor euuropeni, Joseph Daul, a avertizat că un guvern nu trebuie să se folosească de majoritatea parlamentară în interesul său. În scandalul referitor la Ponta s-a implicat, bineînțeles, și ambasada SUA la București: ”Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”. În replică, Ponta a afirmat că opinia ambasadei SUA este foarte corectă, adăugând că ”da, să se aplice tuturor!”.



12