Victor Rebengiuc împlineşte 81 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Victor Rebengiuc împlineşte 81 de ani

Cultură 10 Februarie 2014 / 00:00 640 accesări

Actorul Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români în ţară, dar şi peste hotare, împlineşte astăzi 81 de ani, din care aproape şase decenii le-a dedicat teatrului şi filmului.

SPECTACOL DIN ARHIVA DE AUR A TVR La ceas aniversar, TVR 2 va difuza astăzi, de la ora 19.10, spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei, în care maestrul Rebengiuc îl interpretează pe Ştefan Tipătescu. Spectacolul se află în Arhiva de Aur a Televiziunii Române (TVR), fiind înregistrat în 1982, în versiunea pusă în scenă de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, prima reprezentaţie având loc în 1972.

FILM ŞI TEATRU, O SINGURĂ PASIUNE: ACTORIA Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933, la Bucureşti. De la debutul său în film, în 1956, an în care termina Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L. Caragiale”, urmat mai târziu de debutul în teatru, Rebengiuc a creat roluri memorabile pe scenă sau pe micul şi marele ecran. Publicul cinefil şi-l aminteşte în rolurile lui Apostol Bologa din „Pădurea spânzuraţilor” - ecranizarea după romanul lui Ion Rebreanu, pentru care Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie la Cannes, în 1965 -, Tănase Scatiu, din filmul omonim, regizat de Dan Piţa, după romanul lui Duiliu Zamfirescu, dar şi ca Moromete din premiata peliculă „Moromeţii” a lui Stere Gulea, inspirată de romanul lui Marin Preda. Nu trebuie uitat nici rolul din „Medalia de onoare”, de Călin Netzer, pentru care Victor Rebengiuc a fost distins, în 2010, cu Premiul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) la categoria „Cea mai bună interpretare”, şi în 2011, la Premiile GOPO, cu trofeul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune”.

La rolurile din film se adaugă cele din piesele de teatru, în regia unor nume mari, precum: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie sau Silviu Purcărete.

Pe 11 februarie 2011, constănţenii l-au văzut şi aplaudat pe Victor Rebengiuc în spectacolul „Inimă de câine”, de Mihail Bulgakov, în regia lui Yuriy Kordonskiy, iar la finalul reprezentaţiei, spectatorii i-au cântat „La mulţi ani!”. Atunci, actorul a primit un tort, dar şi o sticlă de şampanie din partea gazdei, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu.



12