Victor Rebengiuc, sărbătorit cu tort şi şampanie, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Inimă de câine”, dincolo de cuvinte

Victor Rebengiuc, sărbătorit cu tort şi şampanie, la Constanţa

Cultură 14 Februarie 2011 / 00:00 541 accesări

Chiar dacă nu există un barometru care să măsoare intensitatea emoţiilor la ieşirea dintr-o sală de spectacole, a fost uşor de dedus, după entuziasmul publicului, efectul pe care l-a avut, vineri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, producţia Teatrului Naţional Bucureşti, „Inimă de câine”, după Mihail Bulgakov. Cu o distribuţie perfectă - merit al regizorului rus Yuriy Kordonskiy - piesa te cucereşte de la prima replică. La fel şi decorul, sala de consultaţii şi sufrageria eminentului profesor Preobrajensk, interpretat magistral de excepţionalul Victor Rebengiuc, dar şi costumele create de Ştefania Cenean au un impact deosebit. Personajele ies şi intră în scenă cu naturaleţe, iar replicile şi situaţiile sunt memorabile.

Deşi pare construit în cheie comică, spectacolul are o notă amară. El aduce în discuţie începuturile sovietizării Rusiei, locuinţa-laborator a eminentului savant fiind ultimul bastion al normalităţii. Aici intră, cu bocanii plini de noroi, proletarii, preşedintele comitetului de bloc Schwonder - interpretat minunat de Şerban Ionescu - şi acoliţii săi. „Inimă de câine” atrage atenţia şi asupra eticii în experienţele de laborator. În „pielea” câinelui, Marius Manole face senzaţie, fie că mârâie, culege de pe jos hulpav şi meticulos firimiturile de pâine de la cina stăpânului sau bea apă din castronelul aşezat la piciorul mesei. Roluri coerente şi bine jucate au interpretat şi Mircea Rusu, fermecător în rolul asistentului Bormenthal, Florina Cercel, Alexandru Bindea, Tania Popa, Cecilia Bârbora, Afrodita Androne, Dragoş Ionescu, Răzvan Popa, Gavril Pătru şi Monica Florescu.

Concluzia amară a savantului - „ştiinţa nu a descoperit încă metodele prin care ar putea transforma un animal un om” - este tranşantă, demonstrând că omului nu-i este permis a se juca de-a Dumnezeu.

La finalul reprezentaţiei, directorul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu, i-a pregătit o surpriză actorului Victor Rebengiuc - şampanie, tort şi tradiţionalul „La mulţi ani!” - acesta împlinind, pe 10 februarie, 78 de ani. „Vă mulţumesc mult pentru această manifestare la care nu m-am aşteptat şi care îmi face deosebită plăcere. Am venit întotdeauna să joc cu drag la Constanţa şi voi veni şi în continuare, mai ales că, acum, mă simt ca acasă”, a spus, emoţionat, Victor Rebengiuc. Apoi, marele actor a conchis, cu umor: „Mi se sugerează că ar fi bine să vă păstraţi marinarii aici şi să nu îi mai trimiteţi la Bucureşti”.



12