Victoria zdrobitoare a formaţiunii de centru-dreapta a lui Boiko Borisov la alegerile legislative de duminică, din Bulgaria, va permite formarea rapidă a unui guvern, care va avea de înfruntat criza economică şi lupta împotriva unei corupţii endemice. Înfiinţat în 2006, partidul Cetăţeni pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB) a obţinut 116 mandate din totalul de 240 din Parlamentul Naţional. Asociindu-se cu Coaliţia Albastră, care dispune de 15 mandate, va obţine o majoritate suficientă pentru o coaliţie guvernamentală. Noul partid populist Ordine, Legalitate, Justiţie (RZS), care a obţinut 10 fotolii şi ultranaţionaliştii din Ataka (21 de fotolii) au promis că vor susţine un guvern GERB. Un responsabil GERB, Ţvetan Ţvetanov, s-a declarat în favoarea unei alianţe cu conservatorii din Coaliţia Albastră. Atît GERB, cît şi Coaliţia Albastră fac parte din PPE.
Succesul primarului Sofiei, Boiko Borisov, a negat, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, toate sondajele din timpul campaniei electorale. Analiştii anunţau un impas politic şi alegeri anticipate în toamnă. În faţa unui astfel de scenariu periculos pentru o economie bulgară deja şubrezită, preşedintele de stînga Gheorghi Părvanov a cerut, înainte de scrutin, formarea unei coaliţii dreapta-stînga. Borisov a respins propunerea spre sfîrşitul campaniei şi a ameninţat cu noi alegeri în septembrie. Scrutinul a reprezentat o înfrîngere grea pentru socialişti - PSB a pierdut jumătate din fotoliile din Parlament. Potrivit politologului Evgheni Dainov, ”alegătorii s-au prezentat în masă la urme, pentru a răspunde manipulărilor şi dispreţului autorităţilor, în special împotriva practicilor alarmante de cumpărare a voturilor”. Alegătorii săraci, în special din minoritatea romă, au primit printre altele bani, hrană şi promisiuni de locuri de muncă din partea diferitelor partide. Un viceministru din guvernul în exerciţiu, singurul de origine romă, Alexander Filipov, a fost arestat luni dimineaţă, pentru coruperea alegătorilor. Fost pompier, apoi gardă de corp, practicant de karate, Borisov încarnează ”mîna puternică” după activitatea sa în Ministerul de Interne (2001-2005), unde şi-a construit imaginea de luptător intransigent împotriva criminalităţii şi corupţiei. ”Celor care au furat să le fie teamă”, a spus el, duminică seara, dînd asigurări că GERB îi va aduce în justiţie pe toţi cei care merită acest lucru. El a promis şi să recîştige încrederea Bruxelles-ului, pentru a obţine dezgheţarea sutelor de milioane de euro blocate de Comisia Europeană.
Echipa economică a GERB, condusă de un expert de la Banca Mondială, Simeon Djankov, urmăreşte o revizuire bugetară rapidă, pentru a evita un deficit, interzis în principiu de politica financiară urmată în Bulgaria. Sistemul de austeritate implementat de Fondul Monetar Internaţional în 1997 leagă leva de euro şi garantează stabilitatea macroeconomică. În condiţiile în care socialiştii se opun unui nou acord cu FMI, Djankov a citat un astfel de acord printre priorităţile noului guvern. Ceea ce va permite, potrivit GERB, posibilitatea aderării la zona euro în decus de doi ani.