Naţionala României a pus punct aseară celei mai slabe campanii de calificare din istoria fotbalului românesc. Tricolorii au încheiat preliminariile Campionatului Mondial din 2010 cu o victorie chinuită, 3-1, în faţa micuţei reprezentative a Insulelor Feroe şi s-au clasat pe penultimul loc în clasamentul Grupei a 7-a. Conform promisiunilor făcute după ruşinea de la Belgrad, Răzvan Lucescu a umblat mult la formula de start şi, după mult timp, naţionala a fost dominată de jucătorii din campionatul intern, doar patru “stranieri” găsindu-şi locul în echipa trimisă în teren. Mutarea selecţionerului a însemnat însă şi o lipsă de omogenitate, apariţiile lui Nicolae Grigore, Panin sau Varga nefiind în măsură să strîngă jocul de pase. Salvarea a venit însă din tribune, unde, în ciuda eşecului drastic din Serbia, fanii naţionalei s-au gîndit să dea o lecţie de patriotism jucătorilor şi au luat cu asalt tribunele stadionului din Piatra Neamţ. Mai mult, şi-au încurajat favoriţii încă din primul minut, atmosfera creată împingîndu-i pe tricolori spre poarta lui Mikkelsen, portarul aflat la ultimul joc pentru naţionala feroeză. Eliberaţi de presiune, elevii lui Răzvan Lucescu au părut să joace în stil de echipa pretendentă la locurile fruntaşe, masîndu-şi adversarul în propriul careu, dar execuţiile slabe a lui Marica şi Gigel Bucur au întîrziat deschiderea scorului pînă în min. 18, cînd Iulian Apostol a marcat cu un şut în forţă, la colţul scurt, din interiorul careului. Golul nu a adus descătuşarea atacanţilor români, care au continuat să se bîlbîie în faţa porţii feroeze. Drept urmare, scorul a rămas neschimbat pînă la pauză, tricolorii intrînd la cabine cu un avantaj minim. Asediul la poarta oaspeţilor a continuat şi în repriza secundă, reduta nordicilor rezistînd eroic pînă în min. 65, cînd Gigel Bucur a dublat avantajul cu o superbă lovitură de cap. Preocupaţi să facă scor, pentru a mai şterge din imaginea penibilă lăsată în aceste preliminarii, tricolorii au uitat să se apere şi amatorii din Feroe i-au taxat rapid. Cu şapte minute înainte de final, Bo a profitat de lipsa de marcaj din careul României şi a trimis cu capul în plasa porţii apărate de Pantilimon. Speriaţi de eventualitate unui egal cu una dintre cele mai slab cotate echipe din lume, tricolorii s-au aruncat în ofensivă şi Ionuţ Mazilu a profitat de gafa lui Mikkelsen, stabilind rezultatul final: România - Insulele Feroe 3-1.
Au evoluat - România: (selecţioner Răzvan Lucescu): Pantilimon - Panin, Rădoi, D. Goian (27 Galamaz), Raţ - Mara, I. Apostol, N. Grigore, Varga - Marica (81 I. Mazilu), G. Bucur (75 Andrei Cristea); Insulele Feroe (selecţioner Brian Kerr): Mikkelsen - Naes, Bo, Gregersen, Danielsen - Benjaminsen (82 C. Jacobsen), S. Olsen - Holst (71 Lokin), Borg, Samuelsen - R. Jacobsen (74 Hansen). Cartonaşe galbene: Panin, N. Grigore / Egil Bo, Borg, Samuelsen. Marcatori: I. Apostol 18, G. Bucur 65, Mazilu 87 / Bo 83. Au arbitrat: Alexander Gvardis - Tikhon Kalugin şi Mikhail Erovenko (toţi din Rusia). Spectatori: 16.000.
Puncte pentru preliminariile CE 2012
Succesul de la Piatra Neamţ, dar şi egalul înregistrat între Elveţia şi Israel a adus revenirea tricolorilor în a doua urnă valorică în vederea tragerii la sorţi pentru preliminariile CE din 2012, spre mulţumirea selecţionerului. “Meciul a fost unul plăcut, alert, la care ne-am conectat total şi am avut multe situaţii de a marca. Nu este însă prima dată cînd luăm gol din fază fixă şi probabil că vom mai lua. Trebuie să lucrăm şi la acest capitol. Un prim obiectiv mic, dar important, s-a împlinit în seara asta. Acela de a ne clasa în urna a doua valorică pentru preliminariile europene. Ştiu că toată lumea a fost dezamăgită după meciul cu Serbia, dar primii au fost jucătorii. Trebuie să legăm un nucleu care să dea totul pe teren, dar pînă acolo, în condiţii de presiune maximă, mai avem mult de lucru. Numai printr-un grup unit putem reuşi. Publicul a fost fantastic şi sper că vom putea reveni la Piatra Neamţ. Ei ne-au susţinut într-un moment greu şi ne-au ajutat să ne crească moralul”, a spus Răzvan Lucescu.
Clasamentul Grupei a 7-a
1. Serbia 10 7 1 2 22- 8 22
2. Franţa 10 6 3 1 18- 9 21
3. Austria 10 5 2 3 14-15 14
4. Lituania 10 4 0 6 10-11 12
5. ROMÂNIA 10 3 3 4 12-18 12
6. I-le Feroe 10 1 1 8 5-20 4