Victorie istorică a dreptei suedeze în alegeri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Forţele de stînga din Suedia, aflate la putere de 12 ani, au fost învinse, duminică, în alegerile legislative de către opoziţia de centru-dreapta. Înfrîngerea forţelor de stînga reprezintă un cutremur pentru scena politică suedeză, unde democraţii au dominat 65 din ultimii 74 de ani.

Victorie istorică a dreptei suedeze în alegeri

Externe 19 Septembrie 2006 / 00:00 879 accesări

Premierul social-democrat care a condus Guvernul în ultimii zece ani şi-a recunoscut eşecul în faţa membrilor formaţiunii sale. "Alegerile au fost un eşec. Suport consecinţele. Doresc să prezint preşedintelui Parlamentului demisia mea şi a Guvernului", a declarat Goran Persson, în vîrstă de 57 de ani. Liderul opoziţiei de centru-dreapta, Fredrik Reinfeldt, va fi însărcinat cu formarea noului Cabinet de la Stockholm. "Vreau să conduc Suedia în calitate de reprezentant al tuturor suedezilor", a afirmat acesta, promiţînd reducerea impozitelor şi reforme treptate.

Coaliţia de dreapta, Alianţa, a obţinut 48,1% dintre voturi, în timp ce forţele de dreapta au cîştigat 46,2% din sufragii, potrivit numărătorii oficiale a voturilor din 99% din circumscripţii. Dreapta urmează să beneficieze de 178 de mandate în Parlamentul de la Stockholm, în timp ce forţele de stînga vor ocupa 171 de locuri.

Goran Persson, care a susţinut în timpul campaniei bilanţul economic al Guvernului său, plăteşte pentru uzura politică generată în urma guvernării, iar opoziţia l-a acuzat că este arogant şi autoritar. "Nu vom accepta niciodată alernanţa la putere a dreptei. Vom reveni. Însă, reîntoarcerea va avea loc fără mine", a declarat Goran Persson. "Victoria este colectivă, înfrîngerea este solitară. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest eşec", a continuat acesta. Guvernul Persson a avut rezultate economice pozitive: o rată a creşterii economice de 5,6% pentru cel de-al doilea trimestru, excedente bugetare, o rată a şomajului în scădere de 5,6% în luna august, importante exporturi.

Liderul dreptei, Fredrik Reinfeldt propune reducerea impozitelor pentru salariile mici şi scăderea substanţialelor indemnizaţii de şomaj de lungă durată, fiind şi un adept al privatizării. Campania electorală din Suedia s-a desfăşurat în jurul problemelor naţionale, locuri de muncă, sănătate, educaţie, în timp ce politica europeană sau cea externă nu a fost în centrul atenţiei. Pe lîngă votul exprimat în alegerile legislative, locuitorii capitalei suedeze şi-au exprimat opinia, în cadrul unui referendum, în legătură cu o serie de măsuri privind reducerea circulaţiei automobilelor. Circa 53,4% dintre cetăţenii din Stockholm au votat în favoarea adoptării acestor măsuri.



12