Viețile unor copii, salvate de medicii de la Pediatrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum au contribuit doctorii la operarea unor micuți abandonați

Viețile unor copii, salvate de medicii de la Pediatrie

Sănătate 18 Februarie 2015 / 00:00 1855 accesări

Medicii Secției de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța fac eforturi pentru a ajuta cazurile medicale grave ale copiilor ce provin din sistemul de protecție de stat sau din familii cu venituri foarte mici. În cadrul unui conferințe de presă, șeful Secției de Pediatrie, dr. Cristina Mihai, a povestit câteva cazuri pe care medicii, studenții și reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța s-au străduit din răsputeri să le rezolve. Medicul a povestit despre situația unei fetițe de 11 - 12 ani din Cuza Vodă, care a ajuns la spital în urmă cu șase ani, cu probleme cardiace. După ce, în țară, medicii au spus că nu o pot opera, cazul tinerei a fost prezentat unei clinici din Germania, care a acceptat să intervină chirurgical pentru a o ajuta. ”S-a pus problema trimiterii ei cu formularul E112 în Germania, la intervenție. Am făcut toată documentația necesară. Ne-am implicat toți doctorii, studenții la medicină, am apelat la Primăria Cuza Vodă, la Asistența Socială pentru a întocmi actele fetiței și ale mamei pentru transport și pentru a obține bani de drum și de cazare pentru  mamă”, a povestit dr. Mihai. După trei săptămâni, pacienta s-a întors acasă și cazul a fost rezolvat. ”Dacă nu s-ar fi intervenit chirurgical, sigur ar fi apărut complicații foarte mari la vârsta adolescenţei, legate de cardiopatia de care suferea această fată”, a precizat dr. Mihai.

Abandonată în spital de mamă, ajutată de medici

Un alt caz, mai recent, este cel al Andreei, o fetiță de până în 2 ani care fusese abandonată în spital cu probleme de inimă. ”Am trimis-o în repetate rânduri la Spitalul ”Marie Curie” din București și o dată am sincronizat trimiterea ei cu venirea unor medici din Italia. Aceștia au considerat că este necesar ca fetița să fie transportată în Italia pentru intervenția chirurgicală”, a explicat dr. Mihai. Cu ajutorul DGASPC, Andreea a fost trimisă anul trecut la operație în Italia, însoțită de un voluntar. Intervenția chirurgicală a fost un succes, iar acum fetița se află într-un centru de plasament.

Şi Andrei are o poveste tristă, dar cu final fericit

Cel mai recent caz este cel al lui Andrei, un băiețel de până în 2 ani, care a fost lăsat în spital pentru că suferea de o malformație cardiacă extrem de gravă. ”A fost în mai multe centre de cardiologie din țară, dar i s-a spus că nu poate fi operat. Cu ajutorul DGASPC și al unei organizații nonguvernamentale, băiețelul a plecat cu formularul E112 în Italia și s-a întors într-o stare extraordinar de bună după operație”, a spus șefa Secției de Pediatrie. Operația a avut loc în ianuarie, iar în prezent, copilul este sub tratament, mănâncă singur și este dat în plasament.

Aceste cazuri au fost prezentate în contextul scandalului pornit de mai multe mame pe Facebook, care acuzau condițiile proaste existente în spital, dar și dezinteresul cadrelor medicale pentru tratarea celor mici.

Taguri articol


12