Vieţile a şase tineri, în mâinile constănţenilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanie umanitară. „Dă o speranţă”

Vieţile a şase tineri, în mâinile constănţenilor

Eveniment 18 Aprilie 2011 / 00:00 1311 accesări

Sărbătoarea Floriilor a adus un strop de speranţă în inimile a şase tineri constănţeni grav bolnavi care luptă pentru şansa de a duce o viaţă normală alături de cei dragi. În cadrul campaniei „Dă o speranţă”, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi Fundaţia culturală „Fantasio”, a avut loc, în Duminica Floriilor, teledonul cu acelaşi titlu, în cadrul căruia vedetele Neptun TV Gabriela Bădilă şi Mircea Taiss i-au îndemnat pe constănţeni să îşi ajute semenii. „La fiecare şedinţă CJC primim cereri din partea constănţenilor care au nevoie de ajutor, cereri pe care facem tot posibilul să le soluţionăm. Sunt cazuri grave: leucemie, cancer osos”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, prezent în platoul Neptun TV cu ocazia teledonului. El a adăugat că, din păcate, în România, „nimănui nu-i mai pasă de copii”.

„DIN PĂCATE, GUVERNANŢII, DE IERI ŞI DE AZI, AU UITAT DE CEI CARE AR TREBUI SĂ FIE PRIORITATEA NOASTRĂ: COPIII”.

Pentru a susţine cauza celor şase tineri, nume celebre ale show-biz-ului românesc s-au alăturat campaniei: Mihai Trăistariu, Corina Chiriac, Tania Budi, Raluca Sandu, Floarea Calotă şi Viorica Macovei. Printre tinerii care au nevoie de ajutorul constănţenilor se numără şi Cătălina Mihaela Apreutesi. Fetiţa de numai opt ani a fost diagnosticată cu o boală cruntă, leucemie, fiind în prezent sub tratament cu citostatice. „Dacă eu mor, puteţi să luaţi un copil de la orfelinat pentru că sunteţi nişte părinţi buni”, acestea sunt cuvintele pe care Cătălina le-a spus părinţilor ei, atunci când boala părea s-o răpună. Ea este acum în clasa a doua, dar nu poate merge la şcoală pentru că o banală viroză i-ar da organismul peste cap. Aşa că învăţătoarea ei vine acasă să-i predea. „Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi care ne ajută în continuare. Este foarte greu”, a spus, cu lacrimi în ochi, în faţa miilor de telespectatori, Mihaela Apreutesi, mama Cătălinei.

AJUTOR PROMPT. Cauza fetiţei a fost reprezentată de binecunoscuta cântăreaţă de muzică uşoară Corina Chiriac: „Toţi ne urăm sănătate când ne întâlnim, fără să ne dăm seama cât de mult înseamnă această urare pentru cei care se luptă, zi de zi, cu boala”. Printre cei care au sărit în ajutorul Cătălinei se numără şi preşedintele Fotbal Club Farul Constanţa, Giani Nedelea, care i-a oferit acesteia suma de 5.000 de lei, precum şi un calculator. De asemenea, preşedintele FC Farul s-a oferit să-l ajute şi pe Lucian Aldeş, de opt ani, diagnosticat cu leucemie acută, care a cerut ajutorul semenilor săi pentru a-şi putea continua tratamentul, pentru care are nevoie de 400 de lei lunar. „Am decis să-l ajut pe Lucian şi să-i ofer suma de 500 de lei lunar, pe toată durata tratamentului, precum şi un laptop”, a declarat Giani Nedelea. Cel care a reprezentat cauza micuţului Lucian a fost cântăreţul Mihai Trăistariu, care a făcut apel la constănţeni să-l ajute pe băiat să câştige lupta cu boala. Un alt strigăt de ajutor a fost cel al adolescentului Ioan Cristian Tudorache, de 14 ani, bolnav de hemofilie (hemofilie tip A, forma severă). Preţul unei vieţi normale: un vaccin zilnic, care costă între 800 şi 1.400 de lei. Boala îl ţine departe de jocurile copilăriei. Orice rană deschisă îi poate fi fatală. Şi Anca Ştefania Petcuci, de 15 ani, a cerut ajutorul semenilor ei. O malformaţie a ficatului (atrezie de căi biliare, ciroză biliară secundară) o împiedică să trăiască normal. Malformaţia i-a transformat viaţa într-un regim dur şi permanent. Şi nici măcar aşa nu este în afara pericolului. Casa ei este o adevărată farmacie. Are sertare întregi pline cu medicamente. Este nevoie de 35 de pastile pe zi pentru ca organismul ei să funcţioneze normal. Asta nu o descurajează, ci, dimpotrivă, îi dă forţa să meargă mai departe. Şansa ei este un transplant de ficat.

STRIGĂTE DE AJUTOR ŞI REACŢII GENEROASE. Pe mărinimia constănţenilor se bazează şi Georgiana Şerban, 18 ani. Până anul trecut, boala cu care s-a născut (tetrapareză spastică) a ţintuit-o la pat. A fost operată în Germania cu ajutorul banilor primiţi de la Primăria Municipiului Constanţa şi de la CJC. Vindecarea ei depinde de încă un ajutor. Ultimul caz prezentat în cadrul teledonului este cel al tânărului Claudiu Mic, de 31 de ani. El este licenţiat în Drept şi pledează în fiecare zi în faţa unei boli necruţătoare, leucemia (leucemie acută mieloblastică), singura sa salvare fiind un transplant medular. Printre cei care s-au lăsat impresionaţi de cazurile prezentate în cadrul teledonului „Dă o speranţă” şi au şi reacţionat, donând bani, se numără şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a donat 10.000 de lei, familia preşedintelui CJC, care a oferit celor şase constănţeni 10.000 de lei, reprezentanţii RAJA (5.000 de lei), Club Volei Municipal Tomis Constanţa (2.500 de lei), FC Farul (4.000 de lei), deputatul PSD Eduard Martin (10.000 de lei), dr. Mohamed Zaher, managerul Isis Medical Center Constanţa (1.500 de euro), Dobrogea Grup (5.000 de lei), Elena Frâncu, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (1.000 de lei), Cristinel Dragomir, vicepreşedinte CJC (2.000 de lei), Mihai Mazăre (1.000 de lei), dr. Cătălin Grasa, director adjunct în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa (300 de lei), primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju (400 de lei), conducerea Universităţii „Andrei Şaguna” Constanţa (3.000 de lei), vicepreşedintele CJC Cristian Darie (2.000 de lei), familia viceprimarului Constanţei Decebal Făgădău (1.000 de lei), deputatul PSD Alexandru Mazăre (1.500 de lei), Dumitru şi Corina Martin (5.000 de lei) şi Neptun TV (5.000 lei).

EXEMPLU DE UNITATE. „Ceea ce se întâmplă astăzi (ieri - n.r.), la Constanţa, dovedeşte că noi, românii, când vrem, putem trăi în comuniune”, a declarat cântăreaţa de muzică populară Floarea Calotă, prezentă la acţiunea umanitară din Duminica Floriilor.

ÎN CIUDA VENITURILOR MICI ŞI A GREUTĂŢILOR CU CARE SE CONFRUNTĂ, NICI PENSIONARII CONSTĂNŢENI NU AU RĂMAS INDIFERENŢI LA MESAJUL TELEDONULUI, DOINA COSTEA ŞI VALENTINA MIRCEA DONÂND, DIN PUŢINUL LOR, 50, RESPECTIV 40 DE LEI.

„Sper că toţi constănţenii vor ajuta, fiecare după posibilităţi”, a declarat Gabriela Mazăre, mama primarului Constanţei, care a donat 500 de lei. Până la ora 19.28, suma strânsă prin intermediul teledonului a fost de 198.353 de lei. În cadrul teledonului „Dă o speranţă” au fost scoase la licitaţie nouă tablouri, donate de Uniunea Artiştilor Plastici din Constanţa, ale căror preţuri de pornire au fost cuprinse între 300 şi 600 de lei. De asemenea, au mai fost scoase la licitaţie două rochii, o creaţie a celebrului designer Doina Levinţa, al cărei preţ de pornire a fost de 4.000 de lei şi o creaţie donată de Casa de modă Licor Constanţa, al cărei preţ de pornire a fost de 2.000 de lei. Constănţencele care doresc să fie în pas cu moda au mai putut achiziţiona şi pantofi Gemeli, a căror preţ de pornire a fost de 200 de lei. Licitaţiile sunt încă deschise. Campania „Dă o speranţă” se va desfăşura până pe 1 mai, în această perioadă constănţenii putând suna la numerele de telefon apelabile doar în reţeaua Romtelecom 0900.900.325 (pentru donaţii de 5 euro) şi 0900.900.320 (pentru 10 euro), sau trimite SMS la numărul 890, pentru a dona 2 euro. De asemenea, donaţiile pot fi făcute şi în conturile în lei RO28BTRL01401205L3112100 (deschis la Banca Transilvania) şi RO85RNCB0114032057340063 (deschis la Banca Comercială Română, filiala Constanţa). „Este momentul în care trebuie să lăsăm la o parte orgoliile, certurile şi să ne gândim că sunt atâţia oameni care au nevoie de ajutor”, a declarat senatorul Alexandru Mazăre.



12