Vieţile seropozitivilor, în mâinile guvernanţilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Victimele sistemului sanitar iresponsabil”

Vieţile seropozitivilor, în mâinile guvernanţilor!

Eveniment 27 Ianuarie 2011 / 00:00 644 accesări

“Acest început de an aduce din nou în faţa pacienţilor seropozitivi din România perspectiva morţii, pentru că spitalele nu mai au tratament pentru ei, iar fără tratament nu au cum să lupte cu virusul HIV”, spun, indignaţi, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate (UNOPA) HIV/SIDA. Tot ei atrag atenţia că pacienţii bat zilnic la poarta spitalelor în speranţa că tratamentul a sosit şi îşi pot relua tratamentul care îi ţine în viaţă. “Situaţia este specifică începutului de an în România. A fost la fel şi anul trecut şi se datorează mai multor factori, în principal din cauza întârzierii fondurilor de la Casa Naţională, dar şi iresponsabilităţii unor manageri de spitale care nu urgentează nişte achiziţii şi nu îşi asumă decizii pentru achiziţii de urgenţă când sunt puse în pericol vieţile pacienţilor”, subliniază reprezentanţii UNOPA.

UNOPA ARE DOVEZI DE LA PACIENŢI CĂ TOATE JUDEŢELE DIN MOLDOVA, PLUS GALAŢI, PRAHOVA, GIURGIU, OLT, VÂLCEA, DOLJ, MUREŞ, TIMIŞ, HUNEDOARA, DAR ŞI BUCUREŞTI AU ÎNTRERUPT TOTAL SAU PARŢIAL TRATAMENTUL PENTRU PERSOANELE SEROPOZITIVE

Reprezentanţii pacienţilor sunt convinşi că sunt mult mai multe judeţe, dar încă nu au dovezi sau plângeri din partea pacienţilor. Iar în câteva zile situaţia se va generaliza în toată ţara, pentru că se epuizează toate rezervele din spitale. Preşedintele Centrului Regional Constanţa, totodată şi responsabilul subprogramului HIV/SIDA Constanţa, prof. univ. dr. Sorin Rugină, apreciază că şi bolnavii constănţeni vor avea întreruperi la schemele de tratament de circa o lună. El a declarat că, din fericire, bolnavii constănţeni mai beneficiază şi de unele donaţii în ceea ce priveşte tratamentele. „Idealul este ca bolnavii să aibă continuitate în tratament, să nu existe nicio întrerupere pentru că, din momentul reluării tratamentelor, există posibilitatea să se schimbe unele scheme. Este o mare bătaie de cap, pot fi şi unele costuri în plus. Noi, la Constanţa, ne-am făcut datoria, şi chiar am anticipat aceste probleme pe care le-am şi semnalat încă din decembrie”, a explicat profesorul. Oficialul este optimist, precizând că se anunţă un buget bun pentru următorii doi ani, dar care, deocamdată, se lasă aşteptat. „Trebuie găsită o formă economică la care să putem apela astfel încât să nu se întrerupă tratamentele bolnavilor. Nu este normal ca oamenii să stea cu sufletul la gură”, a mai declarat prof. univ. dr. Rugină.

LA CONSTANŢA, 709 BOLNAVI SUNT SUB TRATAMENT, IAR ALŢI 30 DE PACIENŢI SUNT PE LISTELE DE AŞTEPTARE DE CEVA TIMP

“Solicităm Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să nu mai asiste, iresponsabili, la această situaţie, pentru că este vorba de viaţa unor oameni, oameni care mor pentru că nu mai au tratament. Aceste instituţii sunt cele responsabile şi care au mecanismele să rezolve situaţia, iar gravitatea ei impune acţiuni imediate”, spune directorul executiv UNOPA, Iulian Petre. Totodată, reprezentantul oraganizaţilor pacienţilor HIV/SIDA cere CNAS să dea dovadă că îi pasă şi să recurgă, în regim de urgenţă, la achiziţia centralizată a tratamentului, măsură care este prevăzută încă din 2009 de Contractul Cadru, dar care nu a fost pusă în aplicare de către CNAS din motive “care ne scapă”. “Solicităm, public, Ministrului Sanătăţii şi preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, să explice persoanelor seropozitive din România cum s-a ajuns în această situaţie şi să prezinte măsurile luate pentru salvarea vieţii acestor persoane, infectate în cea mai mare parte când erau copii, în spitalele comuniste”, a conchis Iulian Petre.



12