Viii cu viii, cheia pentru destituirea lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încă o zi despre referendum

Viii cu viii, cheia pentru destituirea lui Băsescu

Eveniment 04 August 2012 / 00:00 891 accesări

MODIFICARE DE DATĂ Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) a decis, vineri, preschimbarea termenului de dezbateri acordat în privinţa referendumului pentru demiterea preşedintelui României de la data de 12 septembrie la 31 august, ţinând seama de termenul acordat Guvernului pentru transmiterea listelor electorale permanente actualizate, dar şi în vederea asigurării soluţionării cu celeritate a cauzei. „Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise CCR de către autorităţile publice în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, Curtea a solicitat Guvernului României ca până la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012”, se arată în comunicatul CCR. Una din problemele ridicate s-a referit la prezenţa persoanelor decedate pe listele electorale care este explicată prin necomunicarea datelor de deces de către ofiţerii de stare civilă la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor (AEP a raportat existenţa a 33 de mii de persoane decedate aflate încă pe listele electorale), neoperarea datelor de către serviciile de evidenţă a persoanelor, necomunicarea persoanelor decedate în străinătate de către familie sau de către autorităţile străine, neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă de către primari a obligaţiei de actualizare a listelor electorale permanente.

SOLICITARE Pentru o informare cât mai corectă a Curţii, Guvernul a organizat vineri o videoconferinţă cu prefecţii din toată ţara, unde premierul Victor Ponta a cerut autorităţilor locale să înceapă procesul de actualizare a listelor electorale, astfel încât Guvernul să poată transmite CCR datele solicitate, dar şi să transmită un mesaj de stabilitate în această perioadă. Premierul a precizat că Institutul Naţional de Statistică nu poate încheia până la 31 august procesul de centralizare a datelor adunate la recensământul populaţiei, astfel că autorităţile locale trebuie să verifice informaţiile privind evidenţa populaţiei. Guvernul se va reuni, săptămâna viitoare, în şedinţă, pentru a adopta deciziile necesare stabilirii numărului real al cetăţenilor cu drept de vot din fiecare unitate administrativ-teritorială.

SITUAŢIA ROMÂNILOR DIN DIASPORA Premierul Victor Ponta a mai spus că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate ar trebui scoşi din listele electorale permanente. “Trebuie să începem verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor, în special pe cele patru direcţii care ar putea genera diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi păstrează dreptul de vot, dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România”, a declarat Ponta. De asemenea, premierul a mai spus că CCR va decide dacă românii cu domiciliul în străinătate sunt incluşi în cvorumul luat în calcul la referendum. El a arătat că, potrivit datelor actuale, numărul românilor cu domiciliul în străinătate este de doar 549.000 persoane.

ACELAŞI BĂSESCU… FALS Aşa cum era de aşteptat, atât preşedintele suspendat Traian Băsescu cât şi pedeliştii au devenit din nou vocali. Băsescu a declarat vineri că pentru el “revenirea la Palatul Cotroceni nu mai este principala miză” ci îl interesează “demantelarea reţelelor de fraudare a proceselor electorale”. Probabil că Băsescu a uitat destul de repede cum a câştigat alegerile din 2009. Sau poate că primul om care va fi acuzat de fraudarea alegerilor va fi chiar cel care l-a scos preşedinte, adică fostul ambasador de la Paris, Teodor Baconschi, devenit imediat după acest „serviciu” ministru de Externe. Şi dacă tot nu îl mai interesează Palatul Cotroceni, susţinând că doreşte binele României, poate că ar fi bine să demisioneze ca să încheie tot acest scandal politic. Băsescu a lansat vineri un apel de intimidare a primarilor. El a susţinut că Guvernul, prin “presiunea pusă pe primari să modifice drastic listele electorale, nu face decât să-i pună pe primari în situaţia de infractori” şi a făcut apel către administraţiile locale să se comporte „corect”. De cealaltă parte, pedeliştii, care simt cum pierd total puterea, continuă să conteste demersul USL care a cerut reverificarea listelor electorale, uitând că în urmă cu două luni chiar ei erau cei care invocau scăderea numărului populaţiei.



12