Viitorul campaniei antigripale, necunoscut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Protejaţi doar de sistemul imunitar în lupta cu gripa

Viitorul campaniei antigripale, necunoscut

Eveniment 20 Ianuarie 2012 / 00:00 498 accesări

În ultimii ani, campania de vaccinare antigripală a devenit o constantă în viaţa a milioane de români, la începutul fiecărui sezon rece, medicii specialişti atrăgând atenţia asupra importanţei programului de vaccinare. Cu toate acestea, la începutul anului, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis, în mijlocul iernii, stoparea campaniei. Cauza? Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino nu asigura integral imunitatea pentru care a fost produs. Prin urmare, s-a decis retragerea tuturor dozelor nefolosite. Pentru judeţul nostru au fost alocate de Ministerul Sănătăţii aproape 90 de mii de doze de vaccin, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au cumpărat, din bugetul propriu, alte 6.400 de doze, care au fost folosite la începutul campaniei, pentru imunizarea personalului din unităţile sanitare, a copiilor şi a bătrânilor. „În depozitele noastre şi la medicii de familie au mai rămas nefolosite aproape opt mii de doze de vaccin. Majoritatea au fost retrase deja, iar restul sunt pe punctul de-a fi retrase”, a declarat directorul executiv al DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina. Potrivit lui, de la demararea campaniei, în noiembrie 2011 şi până în prima săptămână a lunii ianuarie, când a fost stopată, la nivelul judeţului Constanţa au fost vaccinate aproape 35.000 de persoane.

ÎNLOCUITOR NECUNOSCUT La nivel naţional, numărul persoanelor care au beneficiat de vaccinul retras de pe piaţă a fost de 595.000. Deşi iarna este abia la mijloc, iar temperaturile scăzute abia acum au început să se înregistreze în Constanţa, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se pare că nu au decis dacă vaccinările vor fi reluate sau nu. „În acest moment nu ştim dacă va fi reluată sau nu campania sau dacă a fost găsit un nou vaccin pentru a-l înlocui pe cel retras”, a spus dr. Dina. Cu alte cuvinte, singura scăpare în faţa gripei, în această iarnă, a rămas propriul sistem imunitar. Reamintim că, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a decis stoparea campaniei de vaccinare antigripală şi retragerea celor peste 350.000 de vaccinuri gripale produse de Institutul Cantacuzino care nu au fost încă utilizate. Decizia a fost luată după ce ultimele testări efectuate de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) la vaccinul antigripal au pus în evidenţă scăderea sub limita aprobată a concentraţiei uneia dintre cele trei tulpini virale, neconformitatea comunicată vizând şapte din cele 18 serii de vaccin fabricate Mai exact, vaccinurile respective erau...apă de ploaie, neavând nicio putere. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în toamna lui 2011 circa un milion de doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino. Dozele au costat circa 11 milioane de lei. În farmacii, vaccinul antigripal importat din străinătate costă între 23 şi 28 de lei.

BANII, RECUPERAŢI Potrivit ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, prejudiciul va fi recuperat de la Institutul Cantacuzino. Ministrul a adăugat că trebuie să verifice unde anume s-a greşit în tehnologia de fabricare, de păstrare a produsului. Potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numărul infecţiilor respiratorii acute înregistrate la nivel naţional în intervalul 9-15 ianuarie, respectiv 66.726, este cu 3,1% mai mare decât cel din săptămâna precedentă. Numărul de cazuri compatibile cu gripa, înregistrate în aceeaşi perioadă, a fost de 47, comparabil cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (48). În acelaşi interval au fost înregistrate 15.243 de pneumonii. În ceea ce priveşte numărul persoanelor diagnosticate cu gripă, acesta a ajuns la 11. Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) estimează că, anual, aproape 40.000 de persoane mor din cauza gripei în Uniunea Europeană.



12