Următoarea generaţie de sisteme ruseşti de apărare antirachetă, aflată în prezent în curs de dezvoltare, va fi aeriană, a declarat fostul proiectant şef al corporaţiei Almaz-Antei, Igor Aşurbeili. Expertul a explicat că rachetele vor fi instalate la bordul avioanelor. Aşurbeili a precizat că apărarea aerospaţială va fi bazată, în următorii 20-25 de ani, pe potenţial ştiinţific şi tehnologic, urmat de modernizarea a patru sisteme de rachete antiaeriene: Morfeu (rază scurtă de acţiune), Vitiaz (rază medie de acţiune), S-400 (rază lungă de acţiune) şi S-500 (antirachetă). Noul sistem de apărare antiaeriană Vitiaz, cu rază medie de acţiune, ar urma să înlocuiască actualul sistem S-300, până în 2014, a precizat Aşurbeili. Noul sistem va fi dotat cu radare mai avansate şi cu o baterie de 16 rachete, faţă de numai patru în cazul S-300. Vitiaz va completa sistemele de apărare antiaeriană Morfei, S-400 şi S-500 în viitoarea reţea de apărare aerospaţială, ce va putea intercepta ţinte aflate la distanţe cuprinse între cinci şi 400 de kilometri şi la altitudini între cinci metri şi straturile superioare ale atmosferei.
PARTE A VIITORULUI SCUT EUROPEAN ANTIRACHETĂ Rusia şi-ar putea desfăşura viitoarele sisteme antirachetă S-500 ca parte a scutului antirachetă din Europa condus de SUA, a spus Aşurbeili. Rusia a spus că este dispusă să coopereze în acest program, la summit-ul de la Lisabona de anul trecut. Igor Aşurbeili a declarat că Rusia ar trebui să aibă partea ei şi să fie deplin integrată în proiect. ”Washingtonul nu este în mod deosebit interesat de implicarea Rusiei, pentru că el crede că nu avem nimic de oferit”, a subliniat expertul. La summit-ul din noiembrie 2010, Dmitri Medvedev a avertizat că ”implicarea Rusiei ar trebui să fie deplină, altfel nu va exista deloc”. S-500, succesor al sistemelor S-.300 şi S-400, va intra în serviciu până în 2016. Are o rază de acţiune extinsă şi poate viza simultan până la 10 ţinte.
NOU SCUT ANTIRACHETĂ ÎN JURUL MOSCOVEI Rusia va desfăşura noi sisteme de apărare antiaeriană S-500 în jurul Moscovei, după 2015, a declarat Aşurbeili. Almaz Antei este principalul producător rus de sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie şi lungă de acţiune iar sistemele sale S-300 şi S-400 sunt printre cele mai performante din lume. Rachetele S-500 nu vor fi cu autopropulsie, ca modelele anterioare S-300 şi S-400, ci vor fi tractate, din cauza mărimii şi greutăţii mari. Sistemul va fi însă mobil, pentru a proteja nu numai Moscova, ci şi orice altă regiune rusă sub ameninţare, a spus Aşurbeili. Actualul sistem antibalistic A-35 din jurul Moscovei a fost construit la începutul anilor \'70, deci este învechit. Scutul antirachetă al Moscovei a fost limitat ca mărime şi nu a mai fost updatat din cauza constrângerilor impuse de Tratatul antibalistic semnat cu SUA în anii \'70. SUA au abrogat tratatul în perioada lui Bush.