Viitura de pe Dunăre, pe raza judeţului Tulcea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Brăila, Dunărea a depăşit cu 31 cm cota de inundaţie

Viitura de pe Dunăre, pe raza judeţului Tulcea

Justiție 30 Mai 2014 / 00:00 723 accesări

RESTRICŢII PE DUNĂRE Dunărea a depăşit ieri, în Portul Brăila, cu 31 de centimetri cota de inundaţie, la un debit de 13.220 metri cubi/secundă, şi, potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, Adrian Turiac, prognoza arată că fluviul va începe să scadă uşor în zilele următoare. Toate digurile de pe teritoriul judeţului Brăila sunt în faza a treia de apărare, cu apa până la trei sferturi din înălţimea coronamentului, iar pe sectoarele din Insula Mare şi Terasa Brăilei, unde au apărut fisuri, se acţionează cu material geotextil, folie de polietilenă şi saci de nisip cu balast. Drumul din pământ care face legătura cu localităţile Măraşu şi Frecăţei din Insula Mare a Brăilei, unde trăiesc aproximativ 5.000 de oameni, este protejat cu saci de nisip pe o parte şi pe cealaltă. Circulaţia vaselor pe Dunăre se face cu restricţii de viteză, pentru a se evita producerea valurilor, iar pe bacuri sunt acceptate doar maşini cu greutatea maximă de 7,5 tone. Proprietarii pontoanelor ancorate în Portul Brăila şi-au ridicat pasarelele care fac legătura cu malul cu cel puţin jumătate de metru. Dunărea învolburată a adus la mal tone de gunoaie, bidoane de plastic, trunchiuri de copaci şi animale moarte.

INTERVENŢII PE 1.000 KM DE DIGURI Ieri după-amiază, viitura de pe Dunăre a ajuns pe raza judeţului Tulcea, iar autorităţile au intervenit pe cei peste 1.000 de kilometri de linii de apărare şi diguri de pe raza judeţului. Până în prezent, 200 de hectare de teren arabil şi circa 40 de anexe gospodăreşti din Maliuc şi I.C. Brătianu au fost inundate. “Deocamdată, nu sunt situaţii deosebite în judeţ. Fiind anunţaţi din timp, am putut lua toate măsurile necesare pentru intervenţii, astfel că autorităţile locale au materiale şi combustibil pentru lucrări. Au mai apărut câteva infiltraţii în digul Măcin-Smârdan, s-a lucrat deja la Ilganii de Jos şi continuă intervenţiile pe raza comunei Ceatalchioi”, a declarat ieri, în conferinţă de presă, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion, care este, în acelaşi timp, şi preşedintele Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

DIGURILE, ÎN CENTRUL SCANDALULUI CU TERENURI LA CEATALCHIOI Situaţia din comuna Ceatalchioi este una dintre cele mai dificile pentru autorităţile judeţene, în condiţiile în care încă de acum cel puţin şase ani s-a demarat procedura de achiziţie a unui dig pentru apărarea localităţii Pătlăgeanca. Digul, în lungime de 12 kilometri, finanţat prin BDCE, a fost realizat în proporţie de 48%, sumele totale alocate în perioada 2008-2013 pentru această investiţie fiind de 17.065.603 lei. După ce în anul 2009 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, acestea au fost întrerupte din cauza statutului juridic al terenurilor, unele dintre ele aparţinând Ocolului Silvic, iar altele - comunei Ceatalchioi, care nu poate dispune de acestea din cauza unui litigiu aflat în instanţă. Astfel, Administraţia Bazinală de Apă - Dobrogea Litoral, beneficiarul finanţării BDCE, nu are pe ce desfăşura investiţia în comuna Ceatalchioi. Chiar şi în aceste condiţii, având în vedere prognozele specialiştilor, societatea care a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor are acum obligaţia de a pune în siguranţă lucrările executate, precum şi localitatea Pătlăgeanca.

Probleme de ordin juridic se înregistrează şi în cazul altor diguri de pe raza judeţului, unul dintre acestea fiind digul Măcin-Smârdan, parte a DN 22 Tulcea - Brăila, al cărui termen de garanţie a expirat de mai mulţi ani şi la care autorităţile intervin aproape în fiecare primăvară, când cotele Dunării cresc. “De aproape opt luni am transmis la Apele Române documentaţia pentru ca această lucrare să aibă, în cele din urmă, un proprietar. Apele Române au refuzat, din cauză că nu au finanţare, CNADNR şi-a declinat, de asemenea, responsabilitatea şi ideea de a prelua digul-şosea Măcin-Smârdan de către autorităţile locale, înaintată recent de vicepremierul Liviu Dragnea, cred că este cea mai bună abordare pentru a menţine această lucrare”, a precizat prefectul Lucian Simion. Potrivit acestuia, autorităţile locale au semnalat noi infiltraţii pe digul Măcin-Smârdan, intervenindu-se în continuare pe acest tronson al DN 22 pe care au fost impuse atât restricţii de viteză, cât şi de tonaj.

Potrivit Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, cota Dunării la Tulcea este, în următoarele două zile, în scădere. Pentru prevenirea apariţiei oricăror evenimente nefericite, încă de săptămâna trecută autorităţile tulcene au pus la punct planuri de evacuare a persoanelor care ar putea fi afectate.

Taguri articol


12