Mai mulţi eurodeputaţi au protestat, ieri, faţă de legea ungară a presei, în timp ce premierul ungar, Viktor Orban, susţinea un discurs în Parlamentul European. Eurodeputaţi din grupul verzilor au agitat pagini goale, în format A3, pe care erau imprimate titlurile de pe prima pagină ale tuturor ziarelor ungare şi inscripţia ”cenzurat”, în momentul în care Orban a început să prezinte, în faţa deputaţilor, la Strasbourg, priorităţile Ungariei la preşedinţia UE. Unii deputaţi şi-au pus căluş la gură. ”Domnule Orban, sunteţi pe cale să deveniţi Hugo Chavez al Europei, un naţionalist populist care nu înţelege esenţa şi structura democraţiei. Informare echilibrată nu există. Presa trebuie să deranjeze viaţa politică, de aceea legea dumneavoastră nu corespunde valorilor UE”, a acuzat liderul grupului verzilor, Daniel Cohn-Bendit. Orban a reacţionat apreciind că se simte ca acasă, subliniind că ”şi în Parlamentul ungar au loc asemenea dezbateri vii şi tumultoase”.
În ultimele zile, deputaţi din cadrul altor grupuri politice în Parlament au criticat această lege, ”apropiată de cenzură”, în opinia liderului socialiştilor, Martin Schulz, care cere retragerea ei. ”În democraţie, presa controlează puterea. Cu această lege, puterea controlează presa, iar acest lucru nu se întâmplă într-o democraţie, de aceea suntem îngrijoraţi”, subliniază Schulz. Liderul grupului liberal, Guy Verhofstadt, a salutat, marţi, anunţul Comisiei Europene (CE) privind trimiterea până la sfârşitul acestei săptămâni a unei cereri de clarificare către Guvernul ungar, în legătură cu acest text. ”Când asemenea ameninţări apasă asupra valorilor fundamentale ale UE, ca libertatea presei, nu trebuie să se piardă timp”, a subliniat Verhofstadt. În schimb, liderul grupului conservator, Joseph Daul, l-a prezentat pe Orban ca fiind ”un mare european”, subliniind că nu are motive să pună la îndoială disponibilitatea Ungariei de a modifica legea presei, în cazul în care ar fi necesar. ”Nu amestecaţi criticile faţă de politica internă a Ungariei cu preşedinţia semestrială a UE. Dacă le amestecaţi, sunt pregătit să lupt, dar trebuie să ştiţi că acest lucru nu ar afecta doar Ungaria, ci întreaga UE. Vă cer să faceţi această distincţie, pe cât posibil. Dacă vor exista obiecţii din partea Comisiei Europene, vom fi bucuroşi să modificăm legea presei”, a spus Orban.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat trimiterea unei scrisori Guvernului ungar, pentru oferirea de clarificări. Potrivit unui purtător de cuvânt al CE, va fi vorba despre o solicitare de clarificare, nu de o scrisoare care să declanşeze procedura de infringement. Comisarul european responsabil de acest caz, Neelie Kroes, a repetat, luni seara, în faţa eurodeputaţilor, că ”un anumit număr de prevederi din acest text nu par satisfacătoare, la prima vedere”.