Colecționarii și investitorii în artă vor putea descoperi tainele unor clădiri istorice precum Castelul Teleki, Castelul Pogany, Cula Greceanu şi vila de la Predeal a lui Nicolae Ceauşescu nu doar în calitate de vizitatori, ci chiar de... proprietari. Artmark Historical Estate, divizia Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă, oferă publicului ocazia de a oferta şi de a achiziţiona clădiri care, cu sute de ani înainte, erau însufleţite de figuri marcante ale istoriei naţionale.
Pentru prima oară în România, după modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă accesul clienţilor la acest segment special de piaţă dedicat proprietăţilor istorice şi artistice, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice. Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cât şi în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu). Cea mai renumită reşedinţă neclasată din catalog este vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceauşescu.
Vila, construită în 1927, a devenit, în anii '50, prima reşedinţă din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, încă de pe vremea când acesta era ministru adjunct al Ministerului Apărării Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Zona în care este amplasată vila este cea a locuinţelor de protocol.
Mai multe detalii privind sumele la care au fost evaluate clădirile din portofoliul Artmark Historical Estate vor fi făcute publice în curând.