Legislația în domeniul achizițiilor publice nu a reușit niciodată să mulțumească pe toată lumea. Nici măcar atunci când a fost introdus Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), care promite transparență totală în proceduri, nu s-au făcut mari progrese în combaterea fraudelor și a neregulilor. Asta poate și pentru că ne-am concentrat cam mult pe tehnologizare, în detrimentul instruirii specialiștilor. Așa se face că, în momentul de față, mulți dintre cei care ar trebui să se ocupe de achizițiile publice nu știu cum să utilizeze instrumentele pe care le au la dispoziție.
ȘCOLIRE AMERICANĂ Tocmai de aceea, Guvernul României a încheiat un Memorandum de înțelegere cu autoritățile americane, prin care 50 de angajați ai instituțiilor publice din România vor învăța cum să utilizeze fondurile publice, în urma unui seminar organizat de Agenția americană pentru Comerț și Dezvoltare. Cursurile, care durează trei zile, vor fi susținute de profesori specializați în drept de la George Washington University.
INSTRUIRE BINEVENITĂ Reprezentanții Guvernului cred că acest training îi va ajuta pe beneficiari să își îmbunătățească performanțele. De aceeași părere este și decanul Facultății de Drept și Administrație Publică din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, Adrian Stoica. „Cursurile și sesiunile de instruire de acest fel sunt întotdeauna binevenite. Beneficiarii au ocazia să își îmbunătățească viziunea față de domeniul achizițiilor. Este important să se ofere o perspectivă comparativă asupra sistemului de achiziții publice român și celui american. De asemenea, s-ar putea evidenția chiar carențele celor două sisteme, care diferă destul de mult”, a declarat Stoica. În afară de aceste cursuri, Guvernul României mai pregătește o revizuire a legilor privind cheltuirea fondurilor publice, care promite să clarifice unele aspecte încă ambigue.