Vine canicula! Vezi cele mai importante sfaturi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vine canicula! Vezi cele mai importante sfaturi!

Lifestyle 12 Iunie 2018 / 17:15 628 accesări

Meteorologii anunță în următoarea perioadă zile de foc, cu temperaturi extrem de ridicate, mai ales în Sud - Estul țării. Pe lângă temperaturile de peste 30 de grade C, sunt anunțate și fenomene meteo extreme, grindină, furtuni.

Pentru a nu fi victimele caniculei, medicii reamintesc cele mai importante sfaturi. Astfel, se recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. ”În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute”, potrivit MS. Totodată, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Nu în ultimul rând, medicii susțin că este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. ”Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, potrivit MS. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Așa cum am menționat și în anii trecuți, soarele e periculos şi sub umbrelă...

Radiațiile ultraviolete sunt periculoase şi sub umbrelă, iar apa, nisipul, cimentul și betonul reflectă razele UV, care nu sunt de neglijat. Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase, ar fi bine să ne expunem 90 de minute la soare pe zi.

ATENȚIE ȘI LA CUMPĂRĂTURI Când sunteți la cumpărături, fiți atenți dacă agenții economici respectă temperatura la care ar trebui să depoziteze produsul ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat). De asemenea, nu ar trebui să recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acest lucru (pe etichetă).

”Vă atrag atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc). De asemenea, nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate”, preciza, nu de mult, directorul ANPC, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook. Vremea caniculară determină un consum mai mare de lichide, fie că este vorba despre apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare sau bere. Depozitate în soare, acestea își pierd caracteristicile, de aceea ar trebui să acordați o atenție deosebită modului de depozitare și expunere ale sticlelor cu lichide. Nu uitați ca la cumpărarea produselor alimentare să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba achiziționarea produsului, în cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs la ANPC sau Direcția de Sănătate Publică.



12