Vine frigul! Substanțe toxice și cancerigene în balsamul de buze?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vine frigul! Substanțe toxice și cancerigene în balsamul de buze?!

Sănătate 27 Septembrie 2017 / 08:44 1025 accesări

Multe dintre tipurile de balsamuri de buze conțin substanțe toxice și chiar cancerigene, se afirmă într-un studiu publicat marți de UFC-Que Choisir, o importantă asociație a consumatorilor din Franța, informează marți lexpress.fr. Odată cu sosirea frigului apar și alte mici neplăceri, precum buzele uscate. Pentru a combate acest inconvenient, balsamul de buze este adeseori un veritabil aliat. Însă nu fără riscuri: potrivit unui studiu al UFC-Que Choisir, multe dintre aceste produse conțin substanțe toxice. Printre ele se află perturbatori endocrini și uleiuri minerale cancerigene.

SUBSTANȚE TOXICE PENTRU ORGANISM

UFC-Que Choisir a studiat în total 21 de balsamuri de buze, produse de mărci de prestigiu, precum Labello, Yves Rocher, La Roche-Posay, Le Petit Marseillais și Eos. 10 dintre ele conțin uleiuri minerale potențial nocive, dacă sunt ingerate. Două familii de compuși indezirabili sunt puse sub semnul întrebării. Prima dintre ele a fost denumită Mosh, un acronim al termenului din limba engleză "Mineral Oil Saturated Hydrocarbons" (Hidrocarburi Saturate de Uleiuri Minerale). Acestea există în toate uleiurile minerale și pot fi reperate pe o listă de ingrediente cunoscute sub următoarele denumiri: Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ceresin, Hydrogenated Microcrystalline, Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum și Synthetic wax. Potrivit UFC-Que choisir, unele dintre aceste Mosh "pot să se acumuleze în organism, mai ales în ganglionii limfatici și în ficat". Acest lucru poate să cauzeze în principal "posibile reacții inflamatorii, ale căror urmări exacte nu sunt cunoscute".

COMPUȘI CANCERIGENI ÎN ORGANISM?

A doua familie de compuși indezirabili este aceea a Moah (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons / Hidrocarburi aromate de uleiuri minerale), considerate cancerigene. Acești compuși nu se găsesc în mod sistematic în uleiurile minerale, dar pot să apară în timpul procesului de purificare a uleiurilor.

Care sunt riscurile mai exact? Dificil de spus deocamdată. "Nu știm cu exactitate care sunt consecințele pentru organism, dar anumite studii au arătat că unele persoane au în organism până la 5 grame din aceste substanțe, fapt despre care se consideră că nu este deloc de dorit", a explicat Fabienne Maleysson, jurnalistă acreditată la UFC-Que Choisir, contactată de France Info.

BHT, PRESCRIS PENTRU COPII ȘI FEMEI ÎNSĂRCINATE

De altfel, s-a dovedit că mai multe tipuri de balsamuri de buze conțin BHT (butil-hidroxitoluen), un conservant considerat ca fiind un perturbator endocrin. El nu este însă "cel mai dăunător", consideră UFC-Que Choisir. Totuși, potrivit experților francezi, "fabricanții nu ar trebui să introducă deloc această substanță în produse susceptibile de a fi utilizate de copii și femei însărcinate". Studiul, care a subliniat și prezența unor alergeni în numeroase balsamuri pentru buze — inclusiv în cele bio—, a evidențiat faptul că "uriașele diferențe de preț" dintre produse nu sunt mereu justificate, indiferent că este vorba de eficiența stick-ului cu balsam sau de compoziția sa.

În contextul în care anumite produse vândute în farmacii la prețuri ce depășesc pragul de 4 euro sunt potențial toxice, alte produse, care nu sunt deloc scumpe, sunt mult mai puțin toxice sau chiar deloc toxice. Potrivit aceluiași studiu, trofeul pentru cel mai bun balsam de buze, desemnat câștigător după luarea în calcul a tuturor criteriilor, a revenit — după testare — unui stick al mărcii Cien, marca dedicată produselor de frumusețe comercializate de lanțul de magazine Lidl, la prețul de 0,75 euro.



12