Anul acesta vom avea parte de o primăvară mai rece decât în mod normal, cu ploi frecvente, în unele zone destul de însemnate cantitativ, potrivit ultimei prognoze prezentate de ANM.
"Luna martie va debuta cu vremea deosebit de rece, acest episod fiind caracteristic nu numai ţării noastre, ci întregului continent. Este posibil ca acest eveniment să-şi pună amprenta asupra întregii luni din punct de vedere al temperaturilor. Semnalul este că luna martie poate avea o temperatură medie apropiată de normele climatologice doar în partea de sud, sud-est şi local în vestul teritoriului, iar în restul ţării temperaturile medii să se situeze sub normal. Valorile termice vor creşte de la o lună la alta, în martie va fi mai cald decât în februarie, dar luna martie poate avea de multe ori caracteristici de episoade de iarnă. Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna martie poate avea cantităţi peste mediile climatologice în toate regiunile ţării. Este un semnal pe care îl urmărim cu atenţie pentru că în situaţia în care până la sfârşitul lunii martie, măcar în zona de munte, va mai ninge, este foarte posibil ca episoadele cu încălzire care sunt fireşti pentru această perioadă să creeze probleme din punct de vedere hidrologic.
Şi lunile aprilie şi mai au semnalul un luni cu precipitaţii excedentare în majoritetea regiunilor ţării, iar pentru luna mai nu sunt excluse cantităţi mai mari pentru zonele de deal şi de munte, de peste 100l/mp.
Din punct de vedere termic, semnalul pentru aprilie şi mai este asemănător cu cel pentru luna martie. Temperaturi apropiate de norma climatologică sunt aşteptate în jumătatea sudică a ţării, în timp ce în jumătatea nordică şi în zonele centrale este posibil ca temperaturile să fie în medie ceva mai coborâte", a explicat directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, Florinela Georgescu, la România TV.