Vine science-fiction-ul peste noi! Care poate fi primul oraș digital din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Strategii Smart City

Vine science-fiction-ul peste noi! Care poate fi primul oraș digital din România

Tehnologie 23 Aprilie 2018 / 09:14 1165 accesări

t Dacă până acum ceva vreme ne-ar fi înspăimântat de-a dreptul toată această tehnologie de care ne folosim, acum, ideea unui întreg oraș digitalizat nu ni se mai pare o așa mare aventură. Cu toate acestea, o monitorizare continuă și o supraveghere, în scopul dezvoltării, bineînțeles, nu poate să nu ridice niște sprâncene și să aducă cu ea suspiciuni. Doi dintre cei mai importanţi producători de tehnologie ce investesc continuu în conceptul de Smart City sunt gata să pună în aplicare o idee science-fiction - un oraș inteligent în care persoane autorizate să aibă acces la date precum traficul în anumite zone sau activități infracționale, date obținute prin intermediul monitorizării video. Potrivit Departamentului pentru afaceri economice şi sociale al Naţiunilor Unite, procentul global al populaţiei din mediul urban a crescut de la 30% în 1950, la 50% în 2008, iar pentru anul 2050 se estimează atingerea pragului de 64% în ţările emergente, respectiv 85% în ţările dezvoltate. Această creştere susţinută necesită aplicarea unor norme stricte şi eficiente care să permită dezvoltarea armonioasă a infrastructurii, transportului şi a sistemelor de învăţământ. Însă, aceste norme şi soluţii nu pot fi abordate prin aplicarea metodelor tradiţionale specifice secolului trecut, spun inițiatorii unei platformei digitale numită Envigilant.

O platformă care colecționează date

Atunci când vine vorba de elementele ce definesc succesul unui model de oraş inteligent, pe primul loc se situează întotdeauna participarea activă a principalilor oameni ce administrează oraşul. Astfel, în perioada 17-18 aprilie 2018, Axis Comunications şi Allied Telesis au participat la congresul Smart Cities CEE, în Cluj, agenda evenimentului cuprinzând numeroase teme de discuţie, precum: opțiuni de finanțare pentru proiecte smart city, strategii, transport și mobilitate, orașe digitale sau planificare și reconstrucție; evenimentul fiind dedicat administraţiilor publice din județul Cluj.

Envigilant este cea mai nouă platformă dezvoltată de Allied Telesis şi are rolul de a colecta şi interpreta datele de la toate sistemele compatibile instalate într-un oraş inteligent. Astfel, persoanele autorizate vor putea avea acces la date instant, fiind posibilă reacţia mult mai eficientă la orice fel de problemă ce ar putea apărea. „Soluţia poate să integreze şi un istoric geografic al infracţiunilor fiecărei zone monitorizate în parte şi poate să ofere recomandări cu privire la desfăşurarea agenţilor de securitate sau a cadrelor de poliţie. Platforma poate să integreze camere de supraveghere IP, senzori de detecţie sau orice tehnologii de securitate IoT”, a declarat Călin Poenaru, Country Manager Allied Telesis. „Rolul Axis Communications în această ecuaţie este de a furniza informaţii video cheie pentru securitatea şi siguranţa publică, permiţând autorităţilor locale să dezvolte infrastructuri IoT bazate pe platforme deschise, uşor de integrat cu sistemele şi aplicaţiile existente. Materialele video oferite de camerele de supraveghere permit oraşelor să treacă de la conştientizarea situaţiei la posibilitatea de a prezice aspecte importante legate de eficienţa şi securitatea unui oraş“, a declarat Bogdan Gavril, Inginer de vânzări şi trainer Axis Communications CEE.

Să sperăm că acest tip de tehnologizare nu va alimenta pofta de control a persoanelor autorizate și nu se va transforma într-un fenomen de dezumanizare totală, cu repercusiuni asupra intimității cetățenilor de bun-simț.

Taguri articol


12