Trecerea de la sezonul rece la cel călduros este un moment excelent pentru schimbarea alimentației, renunțarea la alimentele bogate în grăsimi, dar și pentru a face sport cu regularitate. Totuși, nu este necesar să renunțăm la niciuna dintre mese, ci să introducem în alimentație produse care conțin minerale și nutrienți necesari funcționării optime a organismului. Aflăm de la dr. Șerban Damian, expert al campaniei “Mousse și suc 100% - aici sunt vitaminele istețe”, ce alimente sunt recomandate în perioada călduroasă și ce beneficii aduc organsimului.
Consumați mai multe fructe și legume de sezon
O alimentație adecvată trebuie să includă fructe şi legume de sezon, proaspete. În această perioadă fructele şi legumele încep să se găsească pe piața și este esențial să profităm de apariția lor deoarece în sezonul rece organismul nu a putut beneficia de un aport ridicat de vitamine și minerale. „Sezonul călduros aduce în prima fază verdețuri precum leușteanul, loboda, spanacul, salata, usturoiul și ceapa verde, mărarul sau urzicile. Verdețurile stimulează detoxifierea naturală a organismului și sunt o sursă excelentă de vitamine. De exemplu, salata verde este bogată în fibre, minerale sau vitamine și contribuie la stimularea digestiei și al tranzitului intestinal. Celelalte verdețuri sunt pline de fibre și minerale și este recomandat să se consume în formă naturală pentru a nu-și pierde proprietățile”, menționează Șerban Damian, medic de familie și nutriționist sportiv acreditat CIO, expert în cadrul campaniei „Mousse și suc 100% - aici sunt vitaminele istețe!”.
Pe lângă consumul de verdețuri și legume, organismul are nevoie și de fructe în această perioadă. Chiar dacă vor apărea treptat, este indicat să le consumăm. Caisele, fructele de pădure și merele sunt doar câteva dintre fructele ce pot fi găsite pe piață.
„Merele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant natural și se găsesc mai multe soiuri delicioase. Caisele sunt, de asemenea, recomandate pentru sănătatea inimii, în primul rând pentru că conțin beta-caroten, care scade colesterolul. În al doilea rând, sunt bogate în nutrienți și vitamine, iar consumul lor contribuie la eliminarea toxinelor și la depășirea oboselii”, adaugă Șerban Damian.
Specialiștii și nutriționiștii recomandă consumul a 5 porții de fructe și legume pe zi. Una dintre porții poate fi înlocuită cu un suc sau cu un mousse de legume. În plus, consumul de sucuri de fructe și legume sau de mousse-uri aduce microelemente necesare organismului.