Vineri vom cunoaște succesorul lui Blatter la președinția FIFA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fotbal internațional

Vineri vom cunoaște succesorul lui Blatter la președinția FIFA

Sport 25 Februarie 2016 / 16:28 526 accesări
Tokyo Sexwale, prințul Ali bin Al-Hussein, Gianni Infantino, șeicul Salman bin Ebrahim Al-Khalifa și Jerome Champagne (de la stânga la dreapta) sunt cei cinci candidați la președinția FIFA

Tokyo Sexwale, prințul Ali bin Al-Hussein, Gianni Infantino, șeicul Salman bin Ebrahim Al-Khalifa și Jerome Champagne (de la stânga la dreapta) sunt cei cinci candidați la președinția FIFA

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), afectată de mai multe luni până la cel mai înalt nivel de un imens scandal de corupție, își va alege vineri, la Zurich, noul președinte. Dintre cei cinci candidați admiși să participe la scrutin, favoriţi să ocupe scaunul lui Sepp Blatter sunt considerați şeicul Salman bin Ibrahim Al-Khalifa, din Bahrain, și elvețianul Gianni Infantino, actualul secretar general al UEFA. Preşedintele ales îi va succede camerunezului Issa Hayatou, care a preluat interimatul în octombrie 2015, după suspendarea lui Blatter, care se afla la conducerea FIFA din 1998. Cei cinci candidaţi, Salman, Infantino, prințul iordanian Ali bin Al-Hussein, francezul Jerome Champagne şi sud-africanul Tokyo Sexwale, au promis în perioada campaniei electorale că vor revitaliza FIFA, vor asigura transparenţă financiară şi vor elimina cheltuielile nejustificate.

Şeicul Salman bin Ibrahim Al-Khalifa din Bahrain are 50 de ani şi este preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal, dar şi vicepreşedinte al FIFA. A fost preşedintele Federaţiei de Fotbal din Bahrain, iar printre forurile care îl susţin se numără Confederaţia Asiatică şi Confederaţia Africană. În campania sa, el a avertizat că FIFA ar putea deveni falimentară în doi ani dacă situaţia generală nu se va schimba şi dacă în continuare se va înregistra o lipsă substanţială de venituri din drepturile TV şi de marketing. Şeicul a susţinut că el este singurul candidat care promite că banii vor fi folosiţi într-un mod responsabil şi a subliniat că FIFA trebuie să găsească noi metode de a strânge bani prin contracte TV îmbunătăţite.

Elveţianul Gianni Infantino, în vârstă de 45 de ani, este secretar general al UEFA din 2009. S-a alăturat UEFA în 2000, ca avocat şi secretar general al Centrului Internaţional pentru Studii legate de Sport (CIES) la Universitatea Neuchatel. Infantino coordonează tragerile la sorţi pentru Liga Campionilor, Liga Europa şi Campionatul European şi vorbeşte cinci limbi. Este susţinut de UEFA, de Confederaţia Sud-Americană, de cele şapte federaţii din America Centrală, dar şi de Trinidad-Tobago. Infantino a vorbit în campania sa despre cheltuielile foarte mari ale FIFA şi a promis că le va pune capăt şi că banii vor fi direcţionaţi către dezvoltare. El a subliniat că forul mondial a cheltuit 30 de milioane de euro pentru organizarea congresului anual, de 30 de ori mai mult decât o face UEFA, deşi este doar de patru ori mai mare. În plus, cheltuielile de salarizare de la FIFA au fost de două ori mai mari decât cele de la UEFA, deşi angajaţii sunt mai puţini. Infantino este de părere că economiile făcute îl vor ajuta să mărească sumele ce vor reveni fiecărei federaţii afiliate FIFA și a precizat că, în cazul în care va fi ales, nu va numi un european ca secretar general al FIFA. Planul său include şi o reformă a sistemului de transferuri.

Prinţul iordanian Ali bin Al-Hussein, în vârstă de 40 de ani, este preşedinte al Federaţiei Iordaniene de Fotbal şi al Federaţiei de Fotbal din Asia de Vest, precum şi fost vicepreşedinte FIFA. A candidat şi la alegerile precedente, în 2015, când a primit 73 de voturi în primul tur, înainte de a se retrage. Este un oficial care a militat cu succes pentru ridicarea interdicţiei cu privire la purtarea hijabului în fotbalul feminin. El susţine că este omul care va duce FIFA la un nou nivel, deoarece va aplica un proces de reformă în privinţa statutelor forului şi le va respecta cu stricteţe, fără să recurgă la subterfugii pentru câştigul propriu.

Francezul Jerome Champagne, în vârstă de 57 de ani, este fost jurnalist şi diplomat. A încercat să candideze împotriva lui Blatter la alegerile precedente, dar nu a avut suficientă susţinere. Este consultant pe teme de fotbal internaţional. A fost angajat al FIFA timp de 11 ani, făcând parte din structura executivă, şi consilier al lui Blatter până în 2010. Champagne spune că îşi doreşte o FIFA democratică, respectată, accesibilă, la dispoziţia federaţiilor, cluburilor şi jucătorilor, dar şi un mai bun echilibru cu latura de amatori. El a menţionat că în prezent sunt mai mulţi bani în fotbal decât în urmă cu 20 de ani, însă diferenţa dintre cei foarte bogaţi şi cei foarte săraci a crescut semnificativ, ceea ce trebuie corectat. Francezul consideră că are şanse la alegeri deoarece în perioada în care a fost angajat al FIFA a colaborat cu federaţiile naţionale, iar acestea îi ştiu calităţile şi competenţele.

Sud-africanul Tokyo Sexwale, în vârstă de 62 de ani, activist antiapartheid, a fost încarcerat timp de 13 ani (1977-1990) pe insula Robben (Robben Island), o perioadă chiar alături de Nelson Mandela. După eliberare, a făcut avere din minerit şi energie, a devenit ministru şi a fost membru al corpului de lucru al FIFA împotriva discriminării. Şi Sexwale promite transparenţă financiară în cazul în care va fi ales. El spune că este necesară o comisie independentă, formată din persoane credibile şi competente, care să supervizeze totul, şi că sponsorii au nevoie să supervizeze fondurile pe care le alocă.

Pentru postul de preşedinte al FIFA au dorit să candideze şi francezul Michel Platini, liberianul Musa Bility şi David Nakhid, din Trinidad-Tobago, dar candidaturile lor au fost respinse.

La alegerile de vineri, pentru a câştiga din primul tur, un candidat trebuie să obţină două treimi din voturile celor prezenţi la congres. La tururile următoare este suficientă majoritatea simplă (peste 50 la sută). FIFA are 209 federații membre, caz în care cele două treimi înseamnă 140 de voturi, iar 105 voturi înseamnă majoritate simplă.

Candidatul care va obţine cele mai puţine voturi în primul tur va fi eliminat, iar eliminarea va continua până când vor rămâne doar doi candidaţi. Preşedintele FIFA va fi ales pentru un mandat de patru ani.

TAS A RESPINS SOLICITAREA PRINŢULUI ALI DE AMÂNARE A ALEGERILOR

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins miercuri solicitarea prinţului Ali bin Al-Hussein, unul dintre candidaţii pentru postul de preşedinte al FIFA, ca la alegerile de vineri cabinele de vot să fie transparente, ca urmare a acestei decizii cererea iordanianului cu privire la o eventuală amânare a votării rămânând fără obiect. Propunerea prinţului Ali era susţinută şi de un alt candidat, Jerome Champagne. Potrivit „Le Figaro“, prinţul Ali a declarat că regretă că TAS a luat această decizie. „Singurul aspect pozitiv al acestei decizii este faptul că alegerile se vor putea desfăşura acum conform programului”, a precizat iordanianul.

Citește și:

Prinţul Ali a solicitat la TAS amânarea alegerilor de vineri!

Acordul dintre Asia și Africa nu-l îngrijorează pe Infantino

FIFA a confirmat candidaturile pentru alegerile din 26 februarie

Taguri articol
FIFAPreședinteAlegeriFotbalUEFABlatter


12