O echipă de cercetători de la UCF College of Medicine a descoperit o legătură între artrita reumatoidă şi subspecia ”paratuberculosis” a Mycobacterium avium, cunoscută sub numele de MAP. MAP s-a găsit în jumătate din vacile din Statele Unite şi poate fi transmisă la oameni prin consumarea laptelui infectat şi a cărnii, scrie Science Daily.
Cercetătorii au găsit o legătură între boala lui Crohn şi MAP. Boala Crohn este o boală inflamatorie a sistemului digestiv care împarte aceeaşi predispoziţie genetică cu artrita reumatoidă. „Aici avem două boli inflamatorii, una afectează intestinul, iar a doua articulaţiile, iar ambele au acelaşi defect genetic şi pot fi tratate cu acelaşi medicament. Au un factor comun care le declanşează? Aceasta a fost întrebarea pe care am pus-o”, a precizat Saleh Naser, cercetător în cadrul studiului.
Proiectul a inclus 100 de pacienţi ai doctorei Shazia Bég de la UCF. 78% dintre pacienţii cu artrită reumatoidă aveau o mutaţie a genei PTPN2/22, aceeaşi mutaţie genetică găsită în pacienţii cu boala Crohn, iar 40% dintre aceştia aveau şi bacteria MAP.
„Credem că indivizii născuţi cu mutaţia genetică şi care sunt expuşi la MAP prin consumul laptelui contaminat sau a cărnii de la vitele infectate au un risc mai mare de a dezvolta artrita reumatoidă”, a precizat Naser.