Vinovaţii pentru focarul de toxiinfecţie alimentară de la Medgidia, sancţionaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vinovaţii pentru focarul de toxiinfecţie alimentară de la Medgidia, sancţionaţi

Firma producătoare a fost închisă temporar, iar cea care a distribuit pizza a fost sancţionată cu 3.000 lei *** Ancheta autorităţilor din Sănătate este în toi
Social 04 Aprilie 2009 / 00:00 740 accesări

Pe 1 aprilie, reprezentanţii Direcţiei de Control în Sănătate Publică-Laborator Exterior Medgidia au fost sesizaţi de personalul medical al Cabinetului Şcolar al Şcolii nr. 6 “Lucian Grigorescu”, din Medgidia, de îmbolnăvirea a opt copii din clasa a IV-a A, mai exact copiii prezentînd o simptomatologie tipică toxiinfecţiei alimentare. Aşa cum am menţionat şi în ediţiile trecute, în urma sesizării, o echipă mixtă s-a deplasat la chioşcul aparţinînd S.C. ALEXANDRU SOCIETY SRL din apropierea Şcolii nr. 6, unde a fost comercializat produsul incriminat, respectiv pizza. Au fost găsite în stoc şi scoase de la consum 13 bucăţi pizza şi au fost recoltate probe pentru examenul bacteriologic.

Pizza transportată cu un autoturism neautorizat sanitar

Potrivit anchetei, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că 25 de bucăţi de pizza au fost achiziţionate la ora 6.50 de către SC ALEXANDRU SOCIETY SRL de la magazinul de desfacere al laboratorului şi au fost transportate cu un mijloc de transport neautorizat sanitar la chioşcul din preajma şcolii, unde au fost păstrate la temperatura mediului ambiant. Tot potrivit datelor anchetei, a reieşit că au fost comercializate 12 bucăţi de pizza, la ora 9.30 (în pauza şcolară), iar restul de 13 aflate în stoc au fost retrase din consum. Dintre cele 12 bucăţi comercializate, nouă au fost consumate, iar la opt dintre consumatori a apărut simptomatologia, la 30 minute de la consum, manifestată prin dureri abdominale, greţuri şi vărsături. „Aceştia au fost examinaţi în Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Medgidia şi au primit trimitere la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa; şase dintre copii fiind internaţi cu o simptomatologie minoră, fiind în cursul investigaţiilor clinice şi paraclinice”, a precizat dr. Dinisov. Imediat au fost prelevate 16 probe: nouă exudate nazo-faringiene, patru salubrităţi de pe utilaje şi ustensile, trei probe materie primă pentru pizza (caşcaval, parizer şi ketch-up), trei probe produs finit pizza. „Probele urmează să fie examinate bacteriologic la Laboratorul DSPJ Medigida”, completează directorul adjunct.

Nereguli cu duiumul

La controlul efectuat de echipa mixtă a DSPJ, la Chioşcul alimentar aparţinînd de SC ALEXANDRU SOCIETY SRL s-au constat următoarele: transportul alimentului incriminat s-a făcut cu un mijloc de transport neautorizat sanitar; nu se făcea monitorizarea temperaturilor realizate în spaţiile frigorifice; un frigider prezenta un grad avansat de uzură; nu fac dovada controlului medical periodic. Astfel, s-a procedat la scoaterea din consum a 13 bucăţi pizza aflate în stoc, efectuarea igienizării şi dezinfecţiei unităţii, efectuarea triajului epidemiologic al personalului. „Pentru deficienţele constatate s-a aplicat sancţiune contravenţională SC ALEXANDRU SOCIETY SRL, conform Legii 98/94 republicată, art.21, lit.i în valoare de 3.000 lei, iar la unitatea producătoare aparţinînd SC SPERANŢA PROD SRL, s-a procedat la suspendarea temporară a activităţii, pînă la efectuarea operaţiunilor de igienizare generală şi dezinfecţie”, a declarat dr. Diniosov, care a adăugat că urmează să fie recoltate probe pentru examenul coprobacteriologic de la personalul unităţii producătoare.



12