Vinul, mai dăunător pentru creier decît berea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vinul, mai dăunător pentru creier decît berea

Monden 18 Martie 2008 / 00:00 656 accesări

Vinul provoacă mai multe stricăciuni în creier decît berea sau băuturile alcoolice tari, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani, publicat în “Alcohol and Alcoholism” şi preluat de dailymail.co.uk. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Göttingen, vinul afectează hipocampul, zona asociată memoriei şi orientării spaţiale, una dintre primele regiuni din creier vizată de degenerare în maladia Alzheimer.

Rezultatele acestui studiu îi privesc mai ales pe consumatorii de alcool din clasa medie, majoritatea fiind convinşi că vinul este benefic pentru sănătate. De asemenea, femeile sînt cele mai afectate, ele avînd tendinţa de a bea mai frecvent vin decît bere. Statisticile recente indică faptul că 36% dintre femeile care merg în baruri beau vin, faţă de doar 21% dintre bărbaţi. Cercetătorii au comparat radiografiile craniene realizate mai multor persoane dependente de alcool şi unor voluntari sănătoşi, cu ajutorul tomografului. În cazul persoanelor dependente de alcool, hipocampul era cu 10% mai mic. La persoanele non-alcoolice, hipocampul avea 3,85 ml, la cele consumatoare de bere - 3,5 ml, la persoanele consumatoare de băuturi alcoolice tari - 2,9 ml, iar la persoanele consumatoare de vin - 2,8 ml. “Este primul studiu care a analizat modul în care tipul de băutură preferată provoacă o reducere a volumului creierului în cazul persoanelor dependente de alcool”, au spus autorii.

Psihiatrii germani au mai descoperit că persoanele care preferă berea prezintă în organism cel mai mic nivel de homocisteină, un compus asociat cu infarctul, accidentul cerebral, atrofierea creierului şi demenţă. Cercetătorii cred că nivelul homocisteinei este redus de două ingrediente din bere, vitaminele B şi folatul (acid folic). Consumul moderat regulat de vin a fost asociat cu reducerea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Vinul conţine o moleculă, rezveratrol, care poate preveni maladiile cardiace, accidentele cerebrale şi cancerul. Un studiu publicat anul trecut în “International Journal of Cancer” susţine însă că persoanele care consumă zilnic un pahar de vin prezintă cu 10% mai multe probabilităţi de a dezvolta un cancer de colon. De asemenea, excesul de alcool, indiferent de tip, creşte probabilităţile de instalare a maladiilor renale şi hepatice şi a degenerării cerebrale.

Taguri articol


12