Vinurile slabe, “armă” împotriva cancerului?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vinurile slabe, “armă” împotriva cancerului?

Monden 19 Ianuarie 2010 / 00:00 585 accesări

● CONSUM MODERAT ● Vinul consumat zilnic, în cantităţi moderate, poate preveni mai multe tipuri de cancer, cu condiţia să aibă o concentraţie de alcool de 10%, comparativ cu 14% cât au majoritatea vinurilor din comerţ, potrivit unui studiu realizat de World Cancer Research Fund. Această organizaţie a lansat un apel către producătorii de vinuri şi de bere, rugându-i să lanseze în comerţ mai multe sortimente de băuturi cu concentraţii de alcool mai scăzute. Un expert din industria alimentară din Marea Britanie consideră că acest apel se suprapune perfect peste dorinţele consumatorilor britanici, care doresc vinuri mai uşoare. Calculul s-a bazat pe datele unui raport din 2007, care studia asocierea dintre consumul de alcool şi cancer. Acel raport le recomanda bărbaţilor să nu consume mai mult de două pahare de băutură pe zi, iar femeilor, cel mult un pahar zilnic. Datele folosite în acest studiu au fost suficient de detaliate pentru a releva existenţa unui risc suplimentar de declanşare a cancerului, provocat de fiecare doză suplimentară de 10 mililitri de alcool, consumată cu regularitate. Persoanele care beau câte 250 de mililitri de vin în fiecare seară beneficiază de o reducere cu 7% a riscului de declanşare a cancerului intestinal, cu condiţia să bea un sortiment a cărui concentraţie de alcool să fie de 10%, în loc de 14%. Deşi această scădere a riscului de îmbolnăvire este destul de mică pentru fiecare individ, World Cancer Research Fund consideră, totuşi, că la fiecare 100 de persoane care adoptă acest regim, se va evita cel puţin un caz de cancer intestinal. Deşi studiul actual s-a concentrat exclusiv asupra cancerului intestinal, cercetătorii britanici consideră că nu există niciun motiv pentru care această soluţie să nu se aplice şi în cazul riscurilor asociate cu alte tipuri de cancer, precum cancerul bucal, esofagian şi cel mamar.

● VINUL VIOLENŢEI ● În schimb, Buckfast, un vin produs de călugării dintr-o mănăstire din Devon, este asociat violenţei, susţine poliţia scoţiană, sticlele în care produsul este vândut fiind folosite ca arme în 114 infracţiuni violente în ultimii trei ani, posibil din cauza cantităţii uriaşe de cofeină pe care o conţine. Numele vinului tonic Buckfast apare în circa 5.000 de dosare de infracţiuni instrumentate de poliţiştii din zona Strathclyde în ultimii trei ani. Poliţia sugerează că cifrele ar augera o legătură între Buckfast şi violenţă. Jurnaliştii de la BBC au mers mai departe cu ancheta, încercând să analizeze ingredientele vinului şi modul în care ele ar putea afecta comportamentul consumatorilor care s-au îmbătat cu o cantitate mare de Buckfast. Doctorul în neurologie Steven Alexander le-a declarat jurnaliştilor de la BBC că o sticlă de Buckfast conţine 281 de miligrame de cofeină, echivalentul a opt cutii de Coca Cola. Întrebat despre efectele consumării unei cantităţi de cofeină mai mari decât cea conţinută de 16 cutii de cola - echivalentul a două sticle de Buckfast, doctorul Alexander a spus că “cel care bea atât va ţopăi în neştire din cauza nivelului de anxietate, iar adrenalina va alerga prin tot corpul său, se va simţi cu siguranţă teribil de anxios şi extrem de agresiv”.



12