Din cauza temperaturilor foarte ridicate, alimentele de origine animală se pot altera mult mai repede. Producătorii din industria alimentară avertizează că nerespectarea normelor de transport şi de depozitare a produselor alimentare poate afecta calitatea acestora. Cele mai perisabile categorii sînt produsele lactate şi preparatele din carne. „Chiar dacă noi respectăm anumite norme pe întreg lanţul de producţie, problema este cum sînt transportate aceste produse. Din nefericire, transportul de marfă nu este foarte dezvoltat, există doar cîteva firme bune”, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, precizînd că şi magazinele unde se comercializează aceste produse alimentare trebuie să fie dotate corespunzător. Camerele frigorifice sînt indispensabile pentru ca alimentele să fie păstrate în cele mai bune condiţii. „În magazinele mari, se asigură o bună protecţie a alimentelor, cu precădere a celor de origine animală, produse lactate şi preparate din carne. Există însă şi micile magazine, unde este discutabil în ce măsură există dotările necesare pentru comercializarea produselor în cele mai bune condiţii. Totuşi, fiecare consumator trebuie să înţeleagă că are o anumită responsabilitate. Dacă la temperaturi caniculare se plimbă cu produsele două ore prin căldură, este imposibil ca acestea să nu se altereze”, a explicat Minea. Pe segmentul lactate, cele mai puţin rezistente produse sînt laptele, iaurtul şi untul. Potrivit preşedintelui patronatului laptelui, Valeriu Steriu, „cele mai mari probleme sînt identificate pe segmentul vînzări directe, adică la cei care vînd în pieţe şi tîrguri”. Autoritatea Naţional Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) lansează un apel către toţi cei angrenaţi în mecanismul producţiei, depozitării şi comercializării şi îi sfătuieşte să respecte normele în vigoare, în caz contrar amenzile fiind maxime.