Violatorii şi borfaşii, la „mila“ victimelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medierea, înţelegerea opţional-obligatorie

Violatorii şi borfaşii, la „mila“ victimelor

Eveniment 17 Ianuarie 2013 / 00:00 853 accesări

Infracţiunile pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi împăcarea părţilor vor ajunge cel mai probabil, începând cu data de 1 februarie, pe masa mediatorilor. Dacă până acum medierea era o formă opţională de rezolvare a litigiilor, de luna viitoare, intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 90/2012 transformă medierea într-o etapă obligatorie de urmat pentru cei care vor să înceapă un proces. „Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop (...)“, se arată în OUG. „Este obligatorie informarea cu privire la mediere. De la 1 februarie, cine va dori să introducă o acţiune în instanţă va trebui să meargă întâi la mediator. Dacă în timpul procesului, judecătorul recomandă părţilor să se informeze despre mediere iar partea care acceptă acest lucru nu va aduce certificatul de informare de la mediator, magistratul are posibilitatea de a sancţiona această persoană. De reţinut este faptul că termenul pentru informare nu poate fi mai mare de 15 zile de la data la care i s-a recomandat acest lucru de către instanţă“, a declarat preşedintele Asociaţiei Centrului de Mediere Constanţa, Anca Iacob.

ZONA PENALĂ Litigiile care pot face obiectul medierii sunt, conform Legii 115/2012, din domeniul protecţiei consumatorilor, în materia dreptului familiei, din domeniul litigiilor privind posesia, în domeniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu condiţia ca victima să îşi exprime

consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul. Conform ultimei prevederi, suspecţii acuzaţi de viol, vătămare corporală, distrugere, abandon de familie, violarea de domiciliu, precum şi furtul între soţi ar putea să scape de puşcărie dacă se înţeleg cu victimele. „Scopul principal al actului de mediere este acela de a filtra acţiunile care ajung în prezent în instanţă. În ceea ce priveşte zona în care actul de mediere se întâlneşte cu actuala latură penală, şi aici mă refer la infracţiunile pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, este posibil ca această prevedere să nu intre în vigoare pe 1 februarie şi să fie amânată până la începutul anului viitor având în vedere că trebuie făcute mai multe modificări în Codul de Procedură Penală şi în Codul Penal“, a declarat, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecătorul Victor Văduva.



12