În România, nu rare sunt cazurile în care auzim de abuz și violență împotriva copiilor. Din păcate, multe din sesizările pe care le primesc specialiștii de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța se confirmă.
CAZURI GRAVE DE VIOLENȚĂ Și mai grav, uneori este vorba de cazuri extrem de grave. S-a întâlnit un astfel de caz și la Constanța, mai exact la Murfatlar. ”A fost un caz acum mai mulți ani, când o mamă care avea foarte mulți copii instituționalizați l-a legat cu lanțul pe cel mic. Copilul avea 3 ani, iar în acea zi mama se afla sub influența băuturilor alcoolice. Ne-a fost făcută o sesizare și copilul a fost luat în regim de urgență în sistemul de protecție. Ea a motivat că îl lega cu lanțul pe băiețel pentru ca celui mic să nu i se întâmple nimic rău”, a povestit purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea. La Constanța sesizările pot fi trimise prin Telefonul Copilului sau prin poștă. ”Toate sesizările se verifică în urma anchetelor pe care le derulăm pe teren. Din fericire, nu toate se confirmă. De cele mai multe ori reușim să menținem copiii în familie, cu servicii de sprijin și de consiliere, iar când situația o impune constituim o măsură specială de protecție, chiar și prin instanță, atunci când părinții nu își dau acordul”, a spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța. Cele mai întâlnite cazuri sunt în familiile sărace, în care doar unul din părinți lucrează ca zilier. În aceste cazuri se solicită sprijinul autorităților și trebuie mobilizați toți cei care pot veni în sprijinul familiei cu diverse ajutoare. Uneori, copiii mici sunt lăsați în grija fraților mai mari care nu își pot asuma această responsabilitate. Explicația vine de la specialiști. ”Mama, care este singura îngrijitoare, motivează că trebuie să meargă la muncă și nu are cu cine lăsa copiii, iar atunci tot noi trebuie să găsim soluții”, explică Onea.
Psihologii și asistenții sociali din cadrul DGASPC Constanța s-au mai confruntat de-a lungul timpului și cu cazuri de abuz sexual în care sunt implicați minorii. ”Avem parteneri reprezentanți ai autorităților locale, asistenți sociali, membri din comunitate care vin împreună cu noi în timpul desfășurării anchetei și împreună identificăm probleme. În situații de abuz, colaborăm cu Inspectoratul Școlar Județean, cu unitățile medicale, cu Inspectoratul Județean de Poliție, cu secțiile de poliție locale sau cu primăriile. Comportamentele deviante pot fi prevenite prin activități de informare la nivelul școlilor”, a spus Onea. Este bine de știut că, în cazul unui abuz asupra copiilor, există organe de informare și prevenire, în special în școli (Școala Părinților, acțiuni organizate împreună cu consilierii școlari și cu profesorii), dar și în primării, care au dezvoltat proiecte sociale în cazul copiilor aflați în dificultate. Totodată, potrivit Roxanei Onea, proiectele de tip „after school“, cantinele sociale, ședințele de consiliere pentru copii sau ședințele de terapie ocupațională, toate sunt organizate în beneficiul copiilor care au suferit o formă de abuz. La Constanța a avut loc ieri, la Hotelul Flora din stațiunea Mamaia, un eveniment dedicat prevenirii abuzului și violenței împotriva copiilor și tinerilor, care a reunit specialiști din cadrul DGASPC Constanța, Vaslui, precum și membri ai Consiliului Local Constanța și ai Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative din România. ”Abuzul împotriva copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși sau expuși minorii. Noi avem datoria să depistăm aceste forme de violență. Pentru asta trebuie să fim sesizați, și apoi încercăm să găsim metode pentru prevenirea acestor acte. De fapt, acesta este și rolul dezbaterii de astăzi (3 decembrie - n.r.), la care participă psihologi, psihopedagogi și asistenți sociali”, a spus directorul DGASPC Constanța, Petre Dinică.