Violenţe extreme în Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pericol

Violenţe extreme în Turcia

Externe 03 Iunie 2013 / 00:00 417 accesări

Poliţia turcă a făcut uz de gaze lacrimogene, ieri după-amiază, pentru a dispersa un grup de circa o mie de manifestanţi la Ankara, în cursul cele de-a treia zile de demonstraţii antiguvernamentale din această ţară. Forţele de ordine au intervenit după ce demonstranţii s-au îndreptat către clădirea în care se găseşte biroul primului ministru turc, Recep Tayyip Erdogan. Ciocnirile între poliţie şi protestatari au fost însă minore în comparaţie cu cele înregistrate în Istanbul şi Ankara, în precedentele două zile.

Premierul a acuzat, ieri, principalul partid de opoziţie că ar fi incitat la aceste revolte antiguvernamentale şi i-a numit pe demonstranţi ”jefuitori”. El a susţinut că Partidul Republican al Poporului, creat în 1924, de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, ca stat secular, ar fi la baza disputei considerate de el ideologică. Într-o intervenţie televizată, Erdogan a asigurat că va acţiona în continuare în favoarea proiectului de modificare a pieţei Taksim din Istanbul, proiect care a provocat demonstraţii de stradă ce au evoluat ulterior într-o manifestaţie amplă contra Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, de guvernământ. Mişcarea de protest a început vineri dimineaţa, după intervenţia în forţă a poliţiei pentru a îndepărta câteva sute de activişti care ocupau de trei zile parcul Gezi din piaţa Taksim, pentru a împiedica tăierea a 600 de copaci, ca parte a unui proiect de dezvoltare urbană foarte contestat, care include construirea în zonă a unei moschei.

DIRECTORUL KANAL D ANKARA, REŢINUT Directorul filialei din Ankara a postului tv Kanal D a fost reţinut câteva ore, ieri dimineaţă, pentru participare la protestele antiguvernamentale, relatează site-ul ziarului ”Hurriyet”. Erhan Karadag a fost reţinut în cartierul Tunali din Ankara, unde mii de persoane participă la mitinguri de solidaritate cu protestatarii din Istanbul. Karadag a fost eliberat după câteva ore. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din parcul Gezi, au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Confruntările de la Istanbul şi din alte oraşe turce, care au izbucnit în urmă cu două zile, s-au soldat cu 79 de răniţi, între care 53 de civili şi 26 de poliţişti, a anunţat, ieri, ministrul de Interne, Muammer Guler, precizând că poliţia a arestat 939 de manifestanţi în cursul celor peste 90 de manifestaţii care au avut loc în 48 de oraşe ale ţării. Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au denunţat violenţele poliţiei şi Amnesty International anunţat că s-au înregistrat doi morţi şi peste 1.000 de răniţi - cifre care nu au fost confirmate încă din sursa oficială. Ţările aliate occidentale, SUA şi Marea Britanie au lansat Guvernului turc un apel la reţinere şi sute de persoane au manifestat sâmbătă seara, la New York, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de protestatarii din Turcia. Ieri, o manifestaţie de susţinere a protestatarilor din Turcia s-a desfăşurat şi în Bucureşti.



12