Violenţe în Tunisia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Violenţe în Tunisia

Externe 13 Ianuarie 2011 / 00:00 424 accesări

Premierul tunisian, Mohamed Ghannouchi, a anunţat ieri, la Tunis, destituirea ministrului de Interne, Rafik Belhaj Kacem şi eliberarea tuturor persoanelor arestate, în cadrul violenţelor sociale cu care se confruntă de patru săptămâni ţara magrebiană. Luni, cu ocazia unei întâlniri cu responsabili tunisieni, preşedintele Zine El Abidine Ben Ali îl numise pe Ahmed Fria la conducerea Ministerului de Interne şi Dezvoltării Sociale. Prim-ministrul tunisian a anunţat, totodată, crearea unei comisii de anchetă privind corupţia denunţată de către opoziţie şi de diferite organizaţii neguvernamentale.

Peste 50 de persoane au fost ucise la sfârşitul săptămânii trecute, conform unor surse sindicale, 21 potrivit autorităţilor, în cursul unor manifestaţii fără precedent împotriva şomajului. Revoltele declanşate la jumătatea lunii decembrie de un incident violent, în zone din centrul Tunisiei, au cuprins, marţi seara, un cartier din Tunis, unde ieri au fost desfăşurate dispozitive de securitate sporite. Preşedintele Zine El Abidine Ben Al a intervenit pe postul de televiziune în încercarea de a dezamorsa criza, însă manifestaţiile au continuat, opoziţia considerând insuficiente măsurile anunţate privind crearea a 300.000 de noi locuri de muncă în următorii doi ani. Pe de altă parte, în diferite zone din Tunis, în special în zona catedralei, la ambasada Franţei şi în suburbia Ettadhamen şi-au făcut apariţia dispozitive ale unităţilor speciale, susţinute de autovehicule militare şi blindate. Surse ale opoziţiei au anunţat demiterea şefului Statului Major al forţelor terestre, generalul Rashid Ammar. Acesta ar fi refuzat să le ordone soldaţilor să reprime manifestaţiile, exprimând rezerve faţă de folosirea excesivă a forţei. Generalul Ammar ar fi fost înlocuit cu şeful contrainformaţiilor militare, Ahmed Chbir.

Marţi seara, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi-a exprimat preocuparea faţă de tulburările şi instabilitatea Tunisiei, o ţară ale cărei destine sunt conduse de 23 de ani de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali. Şefa diplomaţiei americane şi-a manifestat îngrijorarea şi faţă de reacţia Guvernului, care din nefericire a provocat moartea unor tineri protestatari şi a chemat la identificarea unei soluţii paşnice a crizei tunisiene. Ieri, o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat folosirea disproporţionată a forţei de către poliţia tunisiană. Opoziţia şi ONG-urile au apreciat acest angajament drept insuficient, iar un partid radical a cerut demisia Guvernului de la Tunis. Zece ONG-uri au apreciat că adevăratele cauze ale crizei tunisiene sunt corupţia, nepotismul şi absenţa libertăţilor politice.

Taguri articol


12