Violenţe în Xinjiang, soldate cu 140 de morţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Violenţe în Xinjiang, soldate cu 140 de morţi

Externe 07 Iulie 2009 / 00:00 423 accesări

Cel puţin 140 de persoane au fost ucise şi alte peste 800 au fost rănite duminică, în urma unor revolte etnice care au avut loc la Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, populată majoritar de musulmani, acestea fiind cele mai grave incidente etnice în China din ultimele decenii. A doua zi după aceste violenţe, orchestrate, după cum susţine Beijingul, de disidenţa uigură din exil, autorităţile au înăsprit măsurile de securitate în întreaga regiune autonomă, situată în extremitatea nord-vestică a Chinei, la graniţele Asiei Centrale. Sute de persoane au fost arestate. Revoltele de la Urumqi s-au aprins duminică seara, cînd mii de protestatari au ieşit pe străzi şi i-au atacat pe etnicii han, chinezi de origine. Televiziunea chineză a prezentat, luni, imagini cu răniţi plini de sînge, cu vehicule incendiate şi cu mulţimi care aruncau cu pietre în forţele de ordine sau răsturnau maşinile poliţiei. Violenţele s-au soldat cu 140 de morţi şi 828 de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial, care s-ar putea agrava. ”Este incidentul etnic cel mai grav de la încheierea Revoluţiei Culturale din 1966-1976, dacă aceste cifre se confirmă”, a comentat Nicholas Bequelin de la organizaţia Human Rights Watch. Regiunea, unde trăiesc circa 8,3 milioane de uiguri, musulmani turcofoni, este în mod frecvent scena tulburărilor, în condiţiile în care unele grupări militează aici pentru un Turkestan oriental independent. Localnicii denunţă represiunea politică şi religioasă exercitată de autorităţile chineze sub pretextul luptei împotriva terorismului şi sînt revoltaţi de asimilarea lor culturală forţată.

Această vastă regiune aridă constituie una dintre cele două zone, alături de Tibet, în care Beijingul se teme cu precădere de instabilitate. Izbucnirea violenţelor la Urumqi aminteşte, pe de altă parte, de revoltele de anul trecut din Lhassa, capitala regională a Tibetului, unde la 14 martie 2008 protestatarii tibetani i-au atacat pe chinezii han şi le-au distrus magazinele, omorînd, potrivit autorităţilor chineze, 18 civili şi un poliţist. Însă, spre deosebire de situaţia din Lhassa, unde violenţele au durat mai mult, calmul a revenit repede la Urumqi, iar prezenţa forţelor de ordine era foarte vizibilă luni. În apropiere de piaţa centrală, forţele de ordine, echipate cu căşti, scuturi şi bastoane, staţionau la fiecare colţ de stradă. Multe dintre magazinele stradale nu s-au deschis de teamă, iar vehiculele poliţiei patrulau pe arterele rutiere. Consolidarea securităţii a ajuns pînă în extremitatea vestică a regiunii. Presa oficială a difuzat o declaraţie a guvernului regional, care acuză Congresul Mondial Uigur, condus de disidenta în exil Rebiya Kadeer, că a pus la cale aceste violenţe. Organizaţia uigură ar fi incitat la violenţă prin apeluri făcute prin internet, cerîndu-le simpatizanţilor să se arate mai curajoşi şi să facă ceva măreţ.

Poliţia olandeză a arestat 60 de manifestanţi în faţa ambasadei Chinei de la Haga

Aproximativ 60 de manifestanţi au fost arestaţi luni, în faţa ambasadei Chinei la Haga, după ce au aruncat cu pietre, pentru a protesta în legătură cu revoltele etnice din regiunea Xinjiang. La ora locală 14.45 (15.45, ora României), manifestanţii arestaţi se aflau la pămînt, în faţa ambasadei Chinei şi erau înconjuraţi de poliţişti în picioare care aşteptau sosirea maşinilor de poliţie. Manifestanţii au aruncat cu pietre în clădirea ambasadei, spărgînd mai multe geamuri. Potrivit poliţiei, protestul, la care participau aproximativ 200 de persoane, a fost organizat la apelul Asociaţiei Uigurilor din Turkestanul de Est, din Olanda.

Taguri articol


12