Violenţele au atins un nivel fără precedent în capitala Irakului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Violenţele au atins un nivel fără precedent în capitala Irakului

Externe 22 Decembrie 2006 / 00:00 729 accesări

Ambasadorul Ligii Arabe în Irak, Mokhtar Lamani, a afirmat, ieri, că violenţele religioase dintre şiiţi şi sunniţi au atins un nivel fără precedent la Bagdad şi în regiunea învecinată. De exemplu, doar săptămîna trecută, au fost comise 250 de asasinate politice. Printre cei morţi se numără cinci şefi de triburi din Diyala, ucişi după ce au participat, în perioada 16 - 17 decembrie, la Bagdad, la conferinţa de reconciliere naţională organizată de premierul Nouri al-Maliki. Pe plan politic, Liga Arabă conduce, în prezent, consultări pentru organizarea unei întrevederi între ambasadorul american în Irak, Zalmay Khalilzad şi liderul Comitetului Înţelepţilor Musulmani, Hareth al-Dhari, în prezent refugiat în străinătate şi urmărit de justiţia irakiană, pentru incitare la violenţe religioase.

Peste ocean, un studiu efectuat de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), informează că o eventuală înfrîngere a trupelor americane în conflictul din Irak ar stimula reţeaua al-Qaida să îşi sporească numărul membrilor, pentru a putea ataca noi obiective strategice. CIA a efectuat un exerciţiu militar în nordul statului Virginia, pentru a studia efectele războiului din Irak asupra reţelelor teroriste internaţionale. La exerciţiu au luat parte 75 de analişti CIA şi experţi independenţi. Simularea a constat în formarea unei echipe care a jucat rolul teroriştilor islamişti, obiectivul fiind verificarea efectelor pe care implicarea armatei americane le-ar avea asupra organizaţiei radicale. Concluzia generală a fost că o înfrîngere a trupelor americane în Irak ar avea consecinţe importante şi îndelungate.

În urma înfrîngerii suferite de trupele sovietice în Afganistan, combatanţii islamişti au fost stimulaţi să înfiinţeze reţeaua al-Qaida, care în prezent recrutează sute de terorişti kamikaze, trimişi în Irak pentru a declanşa un război interconfesional. Tactica utilizată în prezent în Irak constă în atacarea armatei americane pînă cînd aceasta va hotărî să se retragă. În acest fel va putea fi îndeplinit scopul principal stabilit de Osama ben Laden, anume transformarea Orientului Mijlociu într-un nucleu de regimuri extremiste, radicale.

Revenind în Irak, se relatează că autorităţile au reuşit să ajungă la un acord de principiu asupra unei legi a petrolului care ar permite regiunilor să negocieze contracte cu investitorii străini, dar conferă Guvernului ultimul cuvînt. Regiunea de nord a Irakului, dominată de populaţia kurdă, a acceptat să reanalizeze contractele semnate cu companiile petroliere străine. Irakul are nevoie disperată de investiţii străine pentru refacerea economiei, dependentă în mare măsură de veniturile obţinute din exporturile de petrol. Rezervele de petrol ale Irakului se află pe locul al treilea în lume.

Taguri articol


12