Violenţele din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un butoi cu pulbere

Violenţele din Afganistan

Externe 23 Februarie 2012 / 00:00 458 accesări

Forţa Internaţională de Asistenţă la Securitate (ISAF) riscă de declanşeze un nou val de proteste urmat de acte de terorism împotriva sa după ce aviaţia NATO a atacat din greşeală, ieri, o şcoală din provincia Nangarhar din Afganistan, provocând rănirea a opt copii. Elicoptere de luptă ale NATO au lansat raidul ieri dimineaţă. În afară de cei opt elevi, ar mai fi fost rănit şi un gardian. ISAF a confirmat incidentul şi a anunţat că a fost lansată o anchetă. Raidul intervine pe fondul manifestaţiilor violente din Afganistan faţă de incendierea Coranului de către militari americani. Şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 20 au fost rănite de la declanşarea protestelor.

Manifestaţii au avut loc la Kabul şi la Jalalabad, în estul ţării. În capitala Kabul, protestatarii au strigat „Moarte Americii” şi sloganuri pro-Taliban şi au aruncat cu pietre în baza Phoenix, principala bază SUA din oraş. Mii de afgani, înarmaţi cu cocteiluri Molotov şi aruncând cu pietre, au manifestat violent marţi în faţa celei mai mari baze militare americane din Afganistan. Martori au povestit că gardienii de la bază au tras în aer şi că cel puţin zece persoane ar fi fost rănite. Cel puţin cinci persoane au fost reţinute. O unitate de scutieri ar fi fost atacată de manifestanţi. Protestatarii au blocat drumul ce leagă Kabul de Jalalabad, una dintre principalele rute comerciale din ţară. În seria de violenţe se înscrie şi asasinarea unui jurnalist afgan, care a fost găsit decapitat, marţi seară, în provincia Paktika din sud-estul Afganistanului, o zonă infiltrată de miliţiile Taliban. Cadavrul lui Samid Khan Bahadarzai, de 25 de ani, care lucra pentru un post de radio din Urgun, a fost găsit în propria locuinţă. Purtătorul de cuvânt al miliţiilor Taliban, Zabiullah Mujahid, a negat implicarea insurgenţilor, cu toate acestea, decapitarea este un mod de ucidere utilizat frecvent de rebeli.

Marţi, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, şi-a cerut scuze de la poporul afgan pentru incident. La rândul său, comandantul trupelor NATO din Afganistan, generalul american John Allen, a anunţat lansarea unei anchete. Preşedintele afgan Hamid Karzai a condamnat incendierea Coranului, iar reprezentanţii Taliban au afirmat că „incidentul răneşte sentimentele a un miliard de musulmani din lume”. Trupele americane ar fi confiscat materialele incendiate pentru că suspectau că deţinuţii Taliban le foloseau pentru a-şi transmite mesaje. Resturile Coranului ars au fost găsite de muncitori localnici. Un fotoreporter AFP a putut vedea mai multe exemplare de Coran arse pe margini, pe care salariaţi afgani ai bazei afirmă că le-au salvat de la distrugere. În primăvara anului trecut, zeci de persoane, printre care un român, au fost ucise în mai multe zile de proteste izbucnite în Afganistan după incendierea Coranului în SUA.

Taguri articol


12