Virozele au ucis deja doi copii în Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Virozele au ucis deja doi copii în Constanţa

Eveniment 29 Ianuarie 2007 / 00:00 1905 accesări

Medicii legişti constănţeni au stabilit că decesul băiatului de 5 ani, din satul Schitu, comuna Costineşti, mort în drum spre spital, a fost cauzat de o afecţiune respiratorie. Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, în urma necropsiei s-a stabilit provizoriu că moartea lui Silviu Nicolae Ilea nu a fost violentă şi a fost cauzată de o insuficienţă respiratorie-acută pe fondul unei laringite acute, posibil virale. Specialiştii Autorităţii de Sănătate Publică Constanţa au recoltat probe pentru examenul histopatologic care vor fi trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti unde se va face analiza virusologică. Reamintim faptul că băieţelul, în vîrstă de 5 ani, a făcut, joia trecută, febră şi s-a simţit rău, iar părinţii l-au adus în jurul la Secţia de Urgenţă Pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa. Copilul a fost examinat de personalul medical şi după ce i s-a prescris tratament ambulatoriu, i s-a permis să plece acasă. Ulterior, după cîteva ore, starea lui s-a înrăutăţit, iar familia a chemat o ambulanţă pentru a-l transporta din nou la spital, dar pe drum a suferit un stop cardio-respirator şi a murit. Familia copilului a acuzat medicii de la ambulanţă că au intervenit tardiv şi că autosanitara, care a preluat cazul că nu era dotată cu aparatură de resuscitare. Mai mult, mama micuţului decedat susţine că este convinsă de faptul că dacă băieţelul ar fi rămas internat, ar fi putut fi salvat. Ea a adăugat că va acţiona în instanţă conducerea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi pe medicul care l-a primit în Urgenţă.

La nivelul instituţiei sanitare s-a declanşat o anchetă, care va merge în paralel cu cea a Colegiului Medicilor şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie pentru a se constata dacă este vorba de o culpă medicală. „Ancheta noastră nu va avea un rol punitiv, iar dacă este vorba de malpraxis va decide Colegiul Medicilor şi instanţa. Din primele cercetări efectuate de comisia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a reieşit că băieţelul a făcut un edem glotic. Aceasta înseamnă că posteriorul faringelui s-a inflamat puternic şi din această cauză s-a obturat calea respiratorie, adică micuţul s-a sufocat”, a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberiu Ioan Tofolean. Acesta susţine că inflamaţia poate fi cauzată de un virus, de orice natură, chiar şi gripală sau de o reacţie alergică puternică, provocată de un medicament sau de orice alt factor alergen. „Medicul care l-a consultat în Urgenţă susţine că micuţul nu avea un astfel de endem în momentul în care a ajuns la spital şi că singura afecţiune de care sufera era un uşor roşu în gît, boală de care suferă mai toţi copiii. Mai mult decît atît, pediatrul susţine că starea micuţului în momentul în care a ajuns în urgenţă era una bună, nu avea febră şi reacţiona pozitiv. Edemul glotic apare în cîteva minute şi este foarte posibil ca pacientul să moară”, a declarat dr. Tofolean.

Infecţiile respiratorii au mai făcut o victimă

Silviu nu este singura victimă a unei afecţiuni respiratorii. Sîmbătă dimineaţa a fost găsită fără suflare, de către părinţi, Oia, o fetiţă de numai o lună, din Constanţa. Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, insp. Crina Chirea, a declarat că micuţa s-a simţit rău vineri spre sîmbătă, a făcut febră, însă părinţii nu au dus-o la medic, ci i-au administrat tratament singuri, iar sîmbătă au găsit-o moartă. Corpul a fost dus la Morga Cimitirului Central pentru a-i fi efectuată necropsia. Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să meargă imediat la medic în momentul în care observă că starea copilului lor nu este bună. Febra, frisoanele, tusea puternică, starea generală alterată sînt simptomele unei viroze respiratorii, iar pediatrii susţin că automediacaţia este contraindicată. Pentru că numărul infecţiilor respiratorii a crescut simţitor, Autoritatea de Sănătate Publică a decis ca secţiile din spitalele judeţului cu risc de boală mărit, cum ar Materniatea, Ginecologia, Neonatologia şi Oncologia să intre într-o carantină restrînsă. Acest lucru implică restricţionarea accesului vizitatorilor, care nu pot intra în clinici fără echipament de protecţie.



12