Virusul A/H5N1 rămâne o enigmă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu face dezvăluiri. Cel puţin deocamdată

Virusul A/H5N1 rămâne o enigmă

Sănătate 20 Februarie 2012 / 00:00 1749 accesări

Deocamdată, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sunt zgârciţi în ceea ce priveşte detaliile despre două studii în urma cărora cercetătorii au creat mutaţii ale virusului gripei aviare A/H5N1 capabile să genereze o pandemie. Într-un final, informaţiile vor fi date publicităţii, anunţă OMS, dar după ce responsabili din domeniul biosecurităţii vor face o evaluare a riscurilor. Precizăm că la reuniunea la nivel înalt la care au participat, zilele trecute, la Geneva, experţi în virusul gripei şi responsabili ai SUA din sfera securităţii, s-a ajuns la un acord de principiu ca aceste studii să fie făcute publice numai după o analiză profundă a riscurilor, potrivit unui purtător de cuvânt al OMS. Amintim că OMS a organizat reuniunea de joi şi vineri pentru a pune capăt diferendului dintre cercetătorii implicaţi în studiul virusului mutant şi Comitetul consultativ ştiinţific naţional pentru biosecuritate (NSABB), care dorea o cenzurare a studiilor. Experţii în biosecuritate se tem că formele mutante ale A/H5N1 obţinute independent de echipele de cercetare din Olanda şi din SUA ar putea „evada” sau ajunge pe mâini greşite şi folosite pentru a genera o pandemie mai gravă decât cea de gripă spaniolă din 1918-1919, despre care se consideră că a ucis aproape 40 de milioane de oameni. „Este necesară o dezbatere exhaustivă cu privire la riscurile şi beneficiile cercetărilor în acest domeniu şi la riscurile pe care le presupune virusul în sine”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl.

VIRUSUL GRIPEI AVIARE A/H5N1 SE TRANSMITE MAI ALES ÎNTRE PĂSĂRI ŞI FOARTE RAR LA OM, DAR ATUNCI CÂND SE TRANSMITE LA OM, ACESTA ESTE 60% LETAL, MOTIV PENTRU CARE CERCETĂRILE CELOR DOUĂ ECHIPE DE OAMENI DE ŞTIINŢĂ AU STÂRNIT NUMEROASE ÎNGRIJORĂRI ÎN CADRUL COMUNITĂŢII INTERNAŢIONALE

Prima echipă de cercetare lucrează într-un laborator de la centrul medical universitar Erasmus, din Rotterdam (Olanda). Ea a anunţat în septembrie că a creat o mutaţie a virusului gripei aviare care ar putea, pentru prima dată, să se transmită uşor între mamifere şi, posibil, între oameni. Cea de-a doua echipă se află la Universitatea din Wisconsin (nordul SUA). Deocamdată, la nivelul ţării noastre circulă doar virusul gripal A/H3N2 şi cel de tip B, până în prezent persoanele care s-au îmbolnăvit neprezentând complicaţii, după cum au informat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

RECOMANDĂRILE SE MENŢIN Chiar dacă în ultimele zile temperaturile nu au mai fost atât de scăzute, medicii menţin recomandările. Astfel, pentru evitarea îmbolnăvirilor, specialiştii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor, să nu neglijeze regulile de igienă personală şi să respecte un regim de viaţă sănătos. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii. În această perioadă este bine ca alimentaţia să fie bogată în proteine, legume şi fructe. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.



12