Virusul aviar a avut o evoluţie fără precedent în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
OMS avertizează

Virusul aviar a avut o evoluţie fără precedent în România

Eveniment 29 Mai 2006 / 00:00 1120 accesări

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de părere că că modul în care virusul aviar s-a răspîndit în România este foarte rapid şi fără precedent. Situaţia este dificilă, în opinia specialiştilor OMS, pentru că virusul a pornit dintr-o fermă şi nu dintr-o gospodărie, aşa cum s-a întâmplat la primul val de gripă aviară. Comandamentul Antiepizootic întrunit la Guvern a dispus noi măsuri pentru personalul care a lucrat în fermele de pe platforma Codlea. Personalul care lucrează la negru în ferme va fi raportat la Direcţia de Sănătate Publică, iar oamenii vor fi supravegheaţi din punct de vedere medical.

Reprezentanţii Guvernului nu cunosc încă numărul muncitorilor care au lucrat sau lucrează ilegal în fermele avicole, dar susţin că au demarat controale. La Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară a fost deschisă şi o linie telefonică unde populaţia poate face sesizări cu privire la apariţia unor posibile cazuri de gripă aviară sau poate cere informaţii despre transmiterea virusului la om. Linia verde este 08008267871. Oamenii pot pune întrebări şi prin e-mail pe adresa office@ansv.ro

88 de focare în două săptămîni

Ministerul Agriculturii a anunţat, ieri, că existenţa virusului gripei aviare a fost confirmată pentru probele din 88 de focare, cele mai multe în judeţele Braşov şi Prahova, în timp ce numărul suspiciunilor a ajuns la 23. Astfel, au fost confirmate 29 de focare în judeţul Braşov, 22 în judeţul Prahova, 11 în Bacău, şapte în Vrancea, patru în Vâlcea, trei în Argeş, cîte două în Buzău, Sibiu, Bucureşti şi Mureş şi cîte un focar în Covasna, Neamţ, Ilfov şi Alba. Din fericire, nu a mai fost înregistrată nicio persoană suspectă că ar fi contractat virusul gripei aviare.



12