Virusul Ebola-Reston a suferit o mutaţie genetică în Filipine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Virusul Ebola-Reston a suferit o mutaţie genetică în Filipine

Monden 26 Ianuarie 2009 / 00:00 661 accesări

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat cu îngrijorare că cel puţin o persoană a fost testată pozitiv cu virusul Ebola-Reston, în Filipine, alte 50 de persoane fiind suspecte. Virusul a fost depistat în două ferme de porci la nord de capitala Manila, unde lucrează peste 50 de angajaţi. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Sănătatea Animalelor, Alimentaţie şi Agricultură au efectuat timp de zece zile teste la fermele filipineze, iar concluzia este mai mult decît îngrijorătoare. Virusul Ebola-Reston a fost identificat iniţial numai la maimuţe în anul 1989 şi pînă acum îmbolnăvirile la om erau condiţionate de contactul cu primatele. De atunci, în Filipine, au fost identificate 25 de cazuri umane, doar unul manifestînd simptome de gripă uşoară. Pentru prima oară însă virusul a fost identificat la porci ceea ce înseamnă că a suferit o mutaţie genetică. Cum sistemul imunitar al porcului este foarte asemănător cu cel al omului, mutaţia este destul de periculoasă şi face ca virusul să se transmită şi mai uşor. Pînă în prezent, doar o singură persoană dintre cei peste 50 de angajaţi expuşi la virusul Ebola-Reston a fost infestată şi deocamdată nu prezintă niciun simptom. Este posibil ca din cauza apropierii prelungite de porci aceste persoane să fi dezvoltat imunitate la virus, dar nu este exclus să fie purtători.

Virusul Ebola are cinci subtipuri, Zair, Sudan şi Bundibugyo fiind asociate cu febra hemoragică, care o rată de mortalitate de 90% fiind incurabile tocmai prin absenţa unui tratament şi Coasta de Fildeş şi Reston, care nu sînt mortale.

Într-un alt colţ de lume, un alt virus a declanşat o epidemie care a făcut ce-a de-a şaptea victimă. Departamentul american al Sănătăţii a declanşat procedurile de urgenţă după confirmarea epidemiei de slamonella identificată în centrul ţării. Epidemia a fost declanşată de comercializarea de unt de arahide contaminat, un produs care intră în componenţa unor de specialităţi de patiserie, prăjituri, bomboane, cereale, îngheţată sau biscuiţi. Produsul contaminat provine de la compania Peanut Corp of America\'s Blakely din statul Georgia. Peste 125 de produse au fost retrase din comerţ, după ce 491 de oameni au fost infectaţi cu salmonella în 43 dintre cele 50 de state americane. Infestarea cu salmonella poate provoca crampe abdominale, diaree şi febră şi poate fi fatală pacienţilor în vîrstă sau celor care suferă de boli cronice.

Taguri articol


12