O echipă internaţională de specialişti a avertizat, ieri, asupra reducerii sprijinului privind monitorizarea virusului H5N1 al gripei aviare, în pofida răspândirii bolii, un focar fiind descoperit recent în România, arată Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). \"Atenţia redusă acordată virsului înalt patogen H5N1 diminuează monitorizarea şi oportunităţile de cercetare, afectând capacitatea de coordonare între autorităţile responsabile cu protejarea mediului şi cu agricultura, şi are un impact asupra eforturilor pentru a analiza epidemiologia şi ecologia virusului\", a precizat Comisia ştiinţifică responsabilă cu analizarea gripei aviare şi a păsărilor sălbatice într-un comunicat, în urma unei şedinţe desfăşurate la sediul FAO a Naţiunilor Unite, cu sediul la Roma. \"Din păcate, virusul H5N1 nu va mai fi supravegheat de anumiţi oficiali, dar continuă să fie o problemă majoră, în special în Egipt şi în anumite zone ale Asiei unde are un impact semnificativ asupra securităţii alimentare, vieţii fermierilor şi a comunităţilor locale\", a apreciat directorul departamentului veterinar al FAO, Juan Lubroth. Virusul H5N1 nu s-a răspândit numai în Asia, ci şi în Europa, Asia centrală şi în anumite regiuni din Africa, a adăugat el. În ultimele şase luni, au fost depistate focare ale virusului la ferme de animale domestice din Bangladesh, Cambodgia, Romania, Israel, Myanmar, Nepal, Egypt, Indonesia, India, şi Vietnam şi la păsări sălbatice în China, Mongolia şi în Rusia. În această săptămână, autorităţile statului Bhutan au semnalat pentru prima oară existenţa de focare, iar virusul a fost depistat după trei ani într-o fermă de păsări din România. Securitatea alimentară precară şi comercializarea de păsări infectate se numără între principalele cauze ale răspândirii virusului. Boala a avut numeroase implicaţii, inclusiv moartea păsărilor sălbatice din cauza expunerii virale, reacţii nepotrivite precum omorârea păsărilor sănătoase şi distrugerea habitatului acestora. În ultimii cinci ani, circa 750.000 de păsări au fost testate la nivel mondial pentru a preveni contractarea virusului H5N1, fie de autorităţile naţionale, de organizaţiile neguvernamentale şi de organizaţiile internaţionale precum FAO.