Virusul hepatitic A, mai agresiv şi cu mai multe căi de transmitere!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicii atenționează

Virusul hepatitic A, mai agresiv şi cu mai multe căi de transmitere!

Eveniment 07 Noiembrie 2014 / 00:00 652 accesări

Virusul hepatitic A este, de un an, mai agresiv, cu afectare intensă a ficatului, în condiţiile în care boala se transmite nu numai prin mâini murdare (fiind cunoscută și sub denumirea de boala mâinilor murdare) şi apă contaminată, ci şi prin sărut sau seringi, în cazul utilizatorilor de droguri injectabile, a explicat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

”Mai nou, virusul se transmite prin sărut, contact sexual anal, obiecte contaminate, inclusiv seringi la utilizatorii de droguri injectabile. Acesta este mecanismul de transmitere simplu al hepatitelor A şi E”, a explicat profesorul la lansarea caravanei de informare şi prevenţie a hepatitei A, B şi C împreună cu Fundaţia Renaşterea pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură. El a adăugat că 80% dintre cei infectaţi cu virusul hepatitic A nu îşi dau seama că au boala, iar la medic ajung doar cei care se îngălbenesc la ochi şi fac icter, adică aproximativ 20%. Ceilalţi pot însă transmite boala. Dintre cei care nu ştiu că au boala, 99% se vindecă de la sine, adică duc boala pe picioare, dar îi contaminează pe cei din jur, a adăugat el.

CUM NE APĂRĂM DE BOALĂ ”Regula numărul 1 este spălatul cu săpun şi apă din abundenţă. A doua regulă este cea de utilizare a grupului sanitar: te-ai şters cu mâna dreaptă, deschizi robinetul cu mâna stângă”, a spus prof. univ. dr. Streinu-Cercel, adăugând că există un vaccin pentru hepatita A. ”Hepatitele virale reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Vorbim de o problemă pandemică”, a declarat prof. univ. dr. Streinu-Cercel, precizând că celelalte virusuri hepatitice, respectiv B, C şi D, se transmit prin sânge şi prin act sexual neprotejat. El a reamintit că, pentru orice contact sexual întâmplător, trebuie folosit prezervativul. ”Părinţii, la un moment dat, trebuie să pună la dispoziţie copiilor prezervative şi să îi înveţe cum să le folosească. Au responsabilitate. Dacă copilul se îmbolnăveşte, este şi vina lor”, a spus managerul.

La nivelul județului Constanța, de la începutul anului și până în prezent, au fost confirmate 633 cazuri. ”S-au înregistrat cazuri atât în mediul urban, cât și în mediul rural, dispersate în mai multe localități, iar cele apărute în unitățile școlare sunt sporadice, în clase diferite, fără a se constitui în focare”, a declarat directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov.

Taguri articol


12