Ministrul saudit al Sănătăţii, Abdallah al-Rabiah, a fost eliberat din funcţie, în timp ce cazurile de coronavirus MERS se multiplică în regat, unde 81 de persoane au decedat deja. Ministrul, medic de profesie, a fost numit consilier în Cabinetul Regal, cu rang de ministru. Ministrul Muncii, Adel Faqih, a fost desemnat să asigure interimatul la Sănătate. Abdallah al-Rabiah a fost demis după ce a afirmat într-o conferinţă de presă că regatul a luat toate măsurile pentru limitarea focarelor de infecţie. Însă acesta a apucat să confirme două noi decese provocate de MERS şi alte 17 noi îmbolnăviri în nu mai puţin de cinci oraşe. Printre pacienţi se numără şi un cetăţean elen de 69 de ani, stabilit în Arabia Saudită, acesta fiind primul caz raportat de Grecia. În total, 261 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în Arabia Saudită, principalul focar al bolii din 2012 încoace, de când a fost identificat pentru prima dată virusul.
Majoritatea cazurilor recente au fost înregistrate în mediul spitalicesc din oraşul Jeddah, ceea ce a determinat, potrivit presei saudite, un început de panică şi demisii ale medicilor. Ministerul Sănătăţii a fost criticat pentru modul de gestionare a crizei pe reţelele de socializare, spaţiu de libertate virtuală în regatul ultraconservator. Duminică, Abdallah al-Rabiah a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că boala nu a atins încă stadiul de epidemie. Pentru a lupta împotriva coronavirusului, acesta menţiona o reuniune zilnică a serviciilor interesate şi o invitaţie adresată unui număr de 22 de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi din diferite ţări, pentru a discuta despre această boală. Ministerul saudit al Sănătăţii a cerut, de asemenea, unui număr de cinci firme farmaceutice mondiale să colaboreze pentru a încerca, pe baza informaţiilor disponibile cu privire la boală, să pună la punct un vaccin. Coronavirusul MERS este considerat ca fiind înrudit cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), soldat cu circa 800 de morţi în lume în anul 2003, dar mai virulent şi mai puţin contagios decât acesta. Noul coronavirus provoacă febră puternică, greutăţi la respirare, pneumonie şi blocaj renal.
CĂMILA, PRINCIPALUL SUSPECT Săptămâna trecută, ministrul afirmase că este prea devreme pentru a stabili o legătură între coronavirusul MERS şi cămile, aşa cum sugerează un studiu ştiinţific. Cămilele şi liliecii sunt animalele suspectate ca fiind sursa virusului MERS. Echipa internaţională de cercetători a studiat eşantioane de sânge datând din 1992 şi provenind de la 260 de cămile din Arabia Saudită. Aceştia au găsit urme de MERS şi ale unui virus similar. De asemenea, s-au mai studiat şi probe de sânge provenind de la 200 de cămile, 36 de capre şi 112 oi din Arabia Saudită, prelevate anul trecut. S-a descoperit că 76% dintre cămile prezintă anticorpi pentru MERS, iar secvenţele genetice ale coronavirusului se potriveau cu eşantioanele prelevate de la oamenii infectaţi. S-ar părea că MERS a afectat cămilele la începutul anilor ’90 şi, ulterior, coronavirusul a suferit mutaţii genetice care îl fac acum transmisibil la om. Concluzia stârneşte nu numai opoziţia autorităţilor saudite, dar şi a anumitor oameni de ştiinţă, care cer noi studii aprofundate.