Virusul Nilului Occidental ar putea avea o rată a mortalității mai mare decât credeau până acum virusologii, persoanele contagiate cu acest tip de virus putând deceda în urma complicațiilor provocate de infecția transmisă de țânțari după mulți ani de la aparenta lor vindecare, potrivit unui studiu citat de AFP. Concluziile au fost prezentate la conferința anuală a Societății americane de medicină tropicală și igienă (ASTMH) care se desfășoară săptămâna aceasta la Atlanta (Georgia, sud-estul SUA). Cercetătorii au studiat un grup de 4.144 de persoane din Texas care au contractat această boală între 2002 și 2012, dintre care 286 au decedat în primele trei luni.
Dar și alte 268 de persoane din acest grup au murit în următorii zece ani de la contagiere din cauza complicațiilor asociate acestui virus. Ceea ce reprezintă o rată de mortalității de 13,3%. Potrivit estimărilor autorităților medicale din SUA, 4% din persoanele infectate cu virusul Nilului Occidental și prezentând simptomele acestei maladii mor în primele trei luni.
Însă virusul nu provoacă simptome la aproximativ 80% din persoanele contagiate. Pentru ceilalți simptomele sunt febră, erupții cutanate, dureri de cap, accese de vomă și diaree. În unele cazuri mai rare poate fi afectat și creierul. Virusul Nilului Occidental a ajuns în SUA în 1999 și face parte dintr-o familie de virusuri comună cu febra galbenă și Zika.