Virusul West Nile în România a omorât vârstnici!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În sezonul estival 2016

Virusul West Nile în România a omorât vârstnici!

Sănătate 21 Septembrie 2016 / 16:15 564 accesări

Cele şase decese provocate în ultimele luni de virusul West Nile în România s-au înregistrat la persoane în vârstă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Laurenţiu Colintineanu, care a mai precizat că mai sunt 10 pacienţi cu astfel de suspiciuni. ”Pe tot sezonul estival au fost 162 de suspiciuni, 48 de cazuri confirmate, 10 care sunt în aşteptare, sunt probabile, dar nu sunt confirmate încă şi, din păcate, 6 decese. În mod direct, MS nu ia nicio măsură, în sensul în care ministerul nu dispune neapărat ceva, ci sunt instituţiile, unele din subordine, altele care trebuie să decidă în astfel de cazuri. De exemplu, centrele de transfuzii, Centrul de Transfuzii din Bucureşti testează suplimentar sângele donat prin tehnologie NAT pentru a elimina riscul de transmitere a virusului prin transfuzii. În alte centre care nu dispun tehnologia NAT, se redirecţionează donarea pe o perioadă de circa 28 de zile dintr-o arie geografică în jurul domiciliului persoanei infectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al MS, Laurenţiu Colintineanu. Cele mai multe infecţii cu acest virus se înregistrează predominant în sud-estul ţării.

”Infecţia cu virusul West Nile nu reprezintă neapărat un pericol. Cele mai vulnerabile persoane sunt cele în vârstă. De altfel, toate cele şase cazuri de deces au fost la persoane în vârstă, care de obicei, din cauza vârstei avansate, au şi alte patologii conexe, care nu au legătură cu infecţia, ele slăbesc organismul şi capacitatea de rezistenţă a organismului în faţa infecţiei cu virusul West Nile”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București (14) și Brăila (12), urmate de Galați (6), Ilfov (5), Ialomița (5), Iași (4), Bacău (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (2), Prahova (2), Constanța, Mehedinți, Mureș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea - cu câte un caz. Reamintim că, la Constanța, primul caz de infecție cu virus West Nile (transmisă prin înțepătura de țânțar), pentru sezonul 2016, s-a înregistrat la jumătatea lunii septembrie. A fost vorba despre un copil de 15 ani din Mangalia, potrivit informațiilor Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. Totodată, DSPJ Constanța a precizat că, totuși, confirmarea cazului se va putea face numai după recolta setului 2 de probe biologice (o probă de sânge) la 14 zile de la debut.

Citește și:

Primul caz de infecție cu virus West Nile, un copil de 15 ani din Mangalia



12