Virusul West Nile, sub control!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sistem activ de supraveghere

Virusul West Nile, sub control!

Sănătate 11 August 2010 / 00:00 585 accesări

În urma ultimelor alerte apărute, specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) anunţă că anul acesta nu s-a înregistrat niciun caz de meningită West Nile pe teritoriul României. În ţara noastră, în 1996, a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. “La Constanţa, ultimele cazuri au apărut în 1997, când au fost semnalate 14 cazuri. Toate au fost din zone limitrofe, rurale”, susţine directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Mihaela Dinisov.

ÎNCEPÂND DIN 1997, AUTORITĂŢILE SANITARE AU IMPLEMENTAT UN SISTEM DE SUPRAVEGHERE AL ACESTEI INFECŢII LA OM, SISTEM CARE FUNCŢIONEAZĂ ŞI ÎN PREZENT

“De aprox. peste zece ani avem implementat foarte bine acest sistem, care funcţionează fără probleme. Persoanelor cu meningită li se recoltează probe care sunt trimise imediat la Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti”, a mai declarat dr. Dinisov. La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, dr. Stela Halichidis, a declarat că sistemul de supraveghere este sub control şi că nu sunt semnalate probleme. În 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire în România. La nivel european, în ultimii ani, au fost confirmate mai multe cazuri de meningită West Nile în Italia, Ungaria şi Franţa. Specialiştii în sănătate publică din MS recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice repelente de îndepărtare a ţânţarilor; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţe, utilizând mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substanţe chimice; îndepărtarea din jurul locuinţelor a recipientelor cu apă stătută; să se prezinte de urgenţă la medic când prezintă semne de boală: febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare. Se impune ca autorităţile locale să ia masuri de dezinsecţie în localităţi.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om. Ţânţarii pot reprezenta un pericol fatal, prin bolile pe care le transmit. Recent, în Grecia au murit trei persoane în urma infectării cu virusul Nilului de Vest, care ucide în doar câteva zile. Virusul este extrem de periculos, pentru că în 90% din cazuri cei infectaţi nu prezintă simptome. Atunci când pacienţii prezintă simptome, acestea sunt asemănătoare unei banale răceli sau gripe. După o perioadă de incubaţie de două până la opt zile, urmează febră, dureri de cap, transpiraţii, frisoane, diaree, oboseală, inflamaţie a ganglionilor, ameţeală şi dureri la încheieturi. În urma infectării cu virus, se poate dezvolta encefalită sau meningită, boli potenţial fatale, extrem de periculoase mai ales pentru bătrâni, diabetici sau persoane cu alte boli cronice. Virusul se transmite cel mai des de la ţânţari la păsări, şi ocazional la oameni, iar de la om la om se transmite doar prin trasfuzii de sânge, transplant de organe sau intrauterin.



12