Iarna a revenit la Constanţa! O ninsoare de cîteva ore pe fondul unui vînt puternic a dus la îngreunarea circulaţiei rutiere pe cîteva din drumurile judeţului. Încă de la primele ore ale dimineţii de vineri, prefectul Tit-Liviu Brăiloiu a convocat şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul atenţionării meteorologice de cod galben. Cerinţa expresă a reprezentantului Guvernului în teritoriu a fost de a adopta o atitudine responsabilă şi de a acţiona rapid în cazurile de urgenţă. Potrivit unui raport al Prefecturii Constanţa, vineri, la ora 18,00, Drumul Naţional 3, de la kilometrul 194, la 203, era acoperit cu zăpadă de 1 cm, iar de la km 129, pînă la 194, cu zăpadă de 3-4 cm. Tot Prefectura Constanţa informează că vineri, pe drumurile judeţene şi comunale, circulaţia s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, iar în partea de SV şi NV a judeţului (Adamclisi, Băneasa, Cernavodă, Hîrşova) a nins viscolit, carosabilul fiind acoperit cu un strat de zăpadă de aprox. 5 - 6 cm în zona Cernavodă. Totodată, prefectul Tit-Liviu Brăiloiu face apel la constănţenii aflaţi în localităţile din nord-vestul şi sud-vestul judeţului să evite deplasările pînă la ieşirea de sub avertizarea cod-galben. În cadrul şedinţei de la Prefectură au mai fost analizate următoarele aspecte: suplimentarea, unde este cazul, cu ambulanţe a substaţiilor din judeţ; stadiul de dotare al bazelor de deszăpezire cu utilaje pentru intervenţie şi materiale antiderapante; suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmi disponibile pentru acţiune în caz de urgenţă; măsuri concrete în vederea deblocării persoanelor rămase în trafic. Potrivit datelor furnizate de Prefectură, o situaţie critică a fost semnalată în localitatea Ion Corvin, unde, pentru cîteva ore, localitatea a rămas fără curent electric.
Pentru a descongestiona traficul rutier, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Vasile Moldovanu, a dispus ca 14 utilaje ale RAJDP să acţioneze pe drumurile judeţene: 391A - Băneasa - Dobromir, Valeni - Şipote, Tufani - Furnica; 391A - Băneasa -Oltina, 223 (DC 51) - Ion Corvin - Aliman - Dunăreni; 223 Cernavodă - Rasova - Aliman; 224 Medgidia - Tortoman - Siliştea; 223 Saraiu - Hanul Morilor - Topalu. Vasile Moldovanu a adăugat că un utilaj al RAJDP a fost solicitat să tracteze o maşină care rămăsese blocată în zăpadă pe drumul care leagă localităţile Dobromir de Văleni. „Autovehiculul era neechipat de iarnă, iar şoferul a refuzat ajutorul echipelor de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Am fost nevoiţi să-i tractăm maşina pînă în cel mai apropiat sat”, a spus Vasile Moldovanu. Directorul RAJDP a adăugat că ehipele Regiei au intervenit vineri şi pentru a scoate din zăpadă alte trei maşini care rămăseseră bocate pe drumul judeţean care leagă Băneasa de Dobromir. „Multe maşini pe care le-am scos din zăpadă erau neechipate de iarnă. Fac apel la toţi conducătorii auto să nu se aventureze la drum fără lopată, sac cu nisip şi anvelope de iarnă”. De asemenea, utilajele RAJDP au intervenit şi pentru a scoate din şanţ un autobuz care a derapat. „Din fericire, autobuzul nu avea călători, iar misiunea noastră a fost uşoară”, a adăugat Vasile Moldovanu.
Porturile maritime Constanţa Nord şi Constanţa Sud, închise din cauza vîntului puternic
Porturile maritime Constanţa Nord şi Constanţa Sud au fost închise, vineri dimineaţă, din cauza furtunii, după ce traficul navelor fluviale în portul Constanţa Sud Agigea fusese suspendat, în cursul nopţii de joi spre vineri, în condiţii de vînt puternic, cu viteze de până la 70 km/h. Potrivit Căpităniei Zonale Constanţa, operaţiunile portuare în Constanţa Sud - fluvial au fost sistate în jurul orei 1.00, iar traficul navelor în porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud a fost suspendat cu începere de la ora 9.30, deoarece vîntul suflă, din sector nord-estic, cu forţa 7 pe scara Beaufourt. De asemenea, din acelaşi motiv a fost restricţionat şi tranzitul de barje de pe Canalul Dunăre - Marea Neagră prin ecluza de la Agigea.
Activitatea în celelalte porturi maritime, Midia şi Mangalia, încă se desfăşoară normal, dar reprezentanţii Căpităniei Constanţa spun că, în următoarele ore, şi acestea ar putea fi închise. Ofiţerii Căpităniei au transmis încă de joi avize de furtună pe mare navelor aflate în porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud, Midia şi Mangalia. Astfel, viteza vîntului va creşte în intensitate, depăşind 70 km/h în larg, iar marea va avea gradul de agitaţie 6 - 7 în larg, cu valuri de 4 - 5 metri înălţime. Din acest motiv, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitînd astfel intrarea în derivă. De asemenea, navele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul, iar comandanţii acestora sînt obligaţi să aibă la bord cîte un om de veghe.
Canalul şi Bara Sulina au fost închise din cauza furtunii pe mare
Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a închis, vineri, navigaţia pe Canalul Sulina şi prin Bara Sulina din cauza vîntului puternic şi a valurilor mari din Marea Neagră. „Măsura a fost luată deoarece condiţiile meteorologice nefavorabile pot pune în pericol deplasarea navelor şi a convoaielor, atît în amonte, cît şi în aval. În momentul închiderii navigaţiei, vîntul depăşea viteza de 65 de kilometri la oră şi prezenta intensificări de durată, iar valurile pe Marea Neagră măsurau cinci-şase metri înălţime”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvînt al AFDJ Galaţi, Emanuela Turcu. După aplicarea restricţiei, o navă a fost obligată să staţioneze în rada Portului Sulina, fiind atenţionată să îşi ia toate măsurile de siguranţă. Este a opta oară de la începutul acestui an cînd Administraţia Fluvială a Dunării de Jos închide Canalul şi Bara Sulina din cauza vremii nefavorabile. Ultima dată, restricţiile au fost aplicate pe 12 februarie şi au fost ridicate după 24 de ore.