Poveştile triste ale celor zece persoane chinuite de boli au fost prezentate pe rând în cadrul galei „Dă o speranţă!”, alături de ei fiind personalităţi din municipiul Constanţa care au aflat de necazurile lor şi au vrut să le întindă o mână de ajutor. Bolnavii şi-au deschis sufletele în faţa telespectatorilor Neptun TV şi i-au impresionat pe constănţeni cu lupta pe care au fost nevoiţi să o ducă în faţa diagnosticelor cutremurătoare. Unul dintre oamenii cu suflet mare care înţelege simbolistica gesturilor simple este viceprimarul municipiului Constanţa Decebal Făgădău. „E o zi în care ne gândim la copii şi privim spre viitor. De ei depinde viitorul nostru. Nu vreau să diminuez efortul nimănui dar, personal, apreciez efortul persoanelor fizice care au venit şi au donat la acest teledon. Dincolo de o instituţie, dincolo de o persoană cu funcţie vremelnică, oamenii au nevoie de oameni. Ştiu că oamenii au donat din puţinul lor. Cât a putut fiecare. Sunt conştient că au făcut eforturi mai mari decât noi, politicienii, sau cei care astăzi sau mâine poate nu mai suntem pe un scaun”, a spus viceprimarul Constanţei, care a punctat că, din experienţa lui, oamenii simpli sunt cei care întind cel mai uşor o mână de ajutor. Despre copii vorbeşte cu bucurie ce i se citeşte pe faţă şi vicepreşedintele Senatului României, senatorul Nicolae Moga. „Şi noi am fost copii. Trebuie să ne gândim prin ce necazuri am trecut şi noi. Nu fiecare dintre noi a fost copil fericit! Eu n-am lipsit de la niciun teledon şi nu cred că o să găsesc vreodată vreun motiv să lipsesc. Îmi doresc ca aceşti copii bolnavi să ajungă la vârsta adultă sănătoşi, aşa cum suntem noi”, a declarat senatorul, adăugând că locuitorii oraşului sunt apropiaţi sufletului său pentru că face parte din ei.
DONAŢII DIN PRIMUL MINUT AL TELEDONULUI Donaţiile au „curs”, de la începutul galei şi până la finalul evenimentului. Printre primii care au donat au fost membrii familiei Mazăre: primarul Constanţei, Radu Mazăre, senatorul Alexandru Mazăre, Mihai Mazăre, precum mama celor trei fraţi, Gabriela Mazăre, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Au donat instituţii precum SC RAJA SA, RADET, Sindicatul Consiliului Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Năvodari, Academia de Fotbal “Gheorghe Hagi”, Chevron România, Hondor Stil şi RAJDP Constanţa. Printre mulţi oameni cu suflet care au demonstrat vor să ajute sunt rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. Tiberiu Epure, şi Consiliul de Administraţie, inspectorul general şcolar, prof. Răducu Popescu din Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, directorul executiv al Administraţiei Canalelor Navigabile Florin Georgescu împreună cu angajaţii instituţiei, Constantin Dancu, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, deputatul Eduard Martin şi vicepreşedintele Senatului României, Nicolae Moga. Lor li se adaugă şi consilieri judeţeni şi locali, primari din judeţ, multe societăţi comerciale şi persoane fizice, prea multe pentru a le putea prezenta pe toate într-o singură pagină de ziar. Lista completă cu persoanele fizice şi juridice care au donat bani o puteţi consulta în ediţia online a cotidianului Telegraf.
DE LA 10 LEI LA 500 DE EURO Poveştile eroilor campaniei au ajuns în toate colţurile ţării. Una dintre donaţii a venit telefonic tocmai de la Iaşi. O româncă a contribuit la sănătatea celor zece bolnavi cu 200 de lei. La această donaţie se adaugă alte zeci care au venit pe calea apelurilor telefonice şi alte zeci primite în timpul derulării Teledonului la casieria amenajată în zona desfăşurării evenimentului. Sumele au variat. Fiecare a dat cât a putut. De la donaţii de zece lei până la 500 de euro pentru care s-au eliberat chitanţe. Alin Bejinariu este un băieţel de 10 ani care a venit împreună cu bunicul său să doneze 50 de lei. Banii erau în dar de Ziua Internaţională a Copilului, dar el a preferat să-i ajute pe copiii bolnavi. „Sper că aşa copiii vor fi mai fericiţi”, a spus Alin. Un alt prichindel care a vrut să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă a fost fiica primarului din Ovidiu, George Scupra. „Imaginaţia ei de copil este mare. Îi spuneam că sunt mulţi copii care au nevoie de ajutor şi mi-a răspuns că îşi foloseşte bagheta magică şi aşa o să îi facă bine pe toţi”, a declarat primarul, impresionat de spusele fetiţei sale.
ÎN ATENŢIA DGASPC Primii care au aflat de problemele lor sunt asistenţii sociali din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa. Ei primesc zilnic cereri de la oameni care au nevoie de ajutor. Directorul executiv al Direcţiei, Petre Dinică, spune că poveştile lor de viaţă i-au impresionat atât de mult pe angajaţii săi, încât au făcut tot posibilul ca ei să fie ajutaţi. Dar recunoaşte că în continuare sunt câteva sute de alte cazuri grave care necesită sprijin financiar. Lor li se adaugă şi cazurile rezolvate de CJC aproape în fiecare şedinţă. „Am ales cazurile pentru care vroiam să obţinem imediat finanţare. Important este că cetăţenii Constanţei au fost alături de noi. Anul acesta a fost mai frumos decât anul trecut. Este normal ca atunci când capeţi experienţă, să elimini micile sincope şi să aduci lucruri noi. Cred că a fost o reuşită totală”, a spus Dinică. El şi-a adus aminte şi cum a fost ales numele campaniei când a fost organizată prima ediţie: „Dă o speranţă!” este traducerea în româneşte a campaniei din filmul „Dă mai departe”. „A fost o idee care, iată, a adus un gând bun, o speranţă celor care au nevoie”, a adăugat directorul DGASPC.
CAZURI REZOLVATE La eveniment au participat şi protagoniştii din ediţiile trecute ale Teledonului „Dă o speranţă!” salvaţi prin bunătatea oamenilor. Printre ei este şi Anca Petcuci, o tânăra din Constanţa care a aşteptat 16 ani un transplant de ficat. Secretarul general al CJC, Mariana Belu, a declarat că tocmai cazurile rezolvate determină organizarea în fiecare an a campaniilor umanitare. „Ei sunt doar câteva dintre exemplele care ne dovedesc că se poate. Prin intermediul campaniei vrem să dăm curaj celor bolnavi, dar şi un mesaj constănţenilor să conştientizeze că cea mai mică sumă donată merge acolo unde trebuie şi acei bănuţi pot contribui la vindecare”, a spus Belu.
Oamenii ajutaţi
Vă reamimtim că cele zece suflete care au primit de 1 Iunie şansa să se facă bine sunt: Cătălin Buruiană, profesorul de sport diagnosticat cu gonartroză bilaterală anchilozantă şi coxartroză bilaterală; Andrei Tudorache Niţă, un prichindel de 6 ani, diagnosticat cu întârziere în dezvoltare neuropsihică şi sindrom hiperkinetic; Adrian-Răzvan Ruse, băieţelul de 5 ani, diagnosticat cu tetralogie Fallot şi defect septal ventricular; Delia Teodorescu, o elevă de 12 ani, cu malformaţie congenitală la pleoapa dreaptă şi papilom nazal; Ionuţ-Ilie Vintilă, de 14 ani, cu sarcom Ewing antebraţ drept operat, metastaze pulmonare; Burlacu Felicia, Burlacu Dorin, Burlacu Ciprian - 5 ani, 6 ani şi respectiv 7 ani, diagnosticaţi cu întârzieri în dezvoltare şi deficit de atenţie; Robert - Alexandru Drăgan, un adolescent de 16 ani, diagnosticat cu hipoacuzie medie şi Andreea - Liliana Militaru, în vârstă de şapte ani, pe care medicii au diagnosticat-o cu sechele PCI şi diplegie cu mers independent imposibil.
Donaţiile continuă
Teledonul s-a încheiat, dar constănţenii cu inima mare pot face donaţii în continuare. Campania organizată de CJC, Fundaţia Fantasio şi Neptun Tv continuă. Aşadar, până în 15 iunie conturile CJC vă stau la dispoziţie pentru donaţii: RO 85RNCB 0114032057340063 în lei sau RO 58RNCB 011 403 205 734 0064, în euro. Se pot face donaţii şi telefonic apelând numerele 0900.900.352 pentru 5 euro şi 0900.900.350 pentru 10 euro.
Persoanele fizice şi juridice care au donat pentru campania „Dă o speranţă!”
Radu Ştefan Mazăre - primarul Constanţei
Alexandru Mazăre - senator
Mihai Mazăre
Gabriela Mazăre
Grigore Comănescu - Grupul de firme Comprest Util
Sindicatul Consiliului Judeţean Constanţa
Comuna Independenţa
SC RAJA SA
Fronescu Nicolae Stelian
Dan Georgescu - director Expertissa Constanţa
Dragomir Cornelia
Gâscan Elena
Angajaţii ACN
Casa de expediţii Pheonix
Primăria şi Consiliul Local Năvodari
Temungin Ismail - KOKKAI Security
Ilie Floroiu - Fundaţia Farul 2008
Fundaţia cultural - ştiinţifică Concord Dumitru Costea
Băluţ Lucian
Soare Ionuţ Virgil
Rector universitar Epure Dănuţ si Consiliul de Administraţie
Dragomir Cristinel - vicepreşedinte CJC
Vasile Gherghilescu - Teatrul pentru copii şi tineret Constanta Căluţul de mare
Mişcoci Ion
Samoilă Cristina
Nădrag Tudor - primar Hârşova
Florea Dumitru - consilier judeţean
Teodorescu Atanasie - consilier judeţean
Primaria Chirnogeni
Manta Gheorghe - primar Chirnogeni
Onciu Mihai- şef Serviciu Medicină Legală
Prodan Ecaterina - consilier judeţean
Asociatia Rugby XV
Lupu Mihai - deputat
RADET
Grameni Gheorghe - primar Mihai Viteazu
Mazilu Marian - director Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa
Fundaţia Universitară Neptun
Gabriela Iacobici – primar Grădina
Academia de Fotbal Gheorghe Hagi
Nicolin Ion - primar Negru Vodă
Brănescu Geronimo - Direcţia Sanitar Veterinară
Alin Bejinariu
George Vişan
Universitatea Andrei Şaguna
Varzob Octavian
Scupra George - primar Ovidiu
Dina Constantin - Director Direcţia de Sănătate Publică Constanţa
Vasiliu Stefania
CVM Tomis Constanta - Secţia Juniori
Divizia de Pază SRL
Direcţia de Pază a Consiliului Judeţean Constanţa
Popescu Răducu - inspector general - Inspectoratul Judeţean Şcolar
Mitache Cristina
Stoian Ion
Coman Cătălina
Nicolae Valentina
Dănuţ Căpăţână - manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf Andrei Constanţa
Sindicatul Administraţiei Canalelor Navigabile Constanţa
Ioana Elena
Carapcea Marcela
Pavlov Constanţa
Neagu Vasilica
Gurgu Tudorel - primar comuna Ciobanu
Anton Luminiţa
Chilian Aneta
Dr. Voinea felix - Şef Secţie Urologie SCJU „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa
Dr. Cârjaliu Diana - şef secţie Psihiatrie SCJU „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa
Bădrăgan Dumitru
Giurgiu Alina
Chevron România
Tăicuţu Felicia
Blacioti Georgeta - şef serviciu CJC
Virgil Lixandru
Decebal Făgădău - viceprimar
Fam. Făgădău Vasile
Petre Dinică - director DGASPC Constanţa
Bărhălescu Cristian
Bocănete Paul
Dr. Ovidiu Preda - U.A.M.S. Agigea
Teliceanu Claudiu - director Direcţia de Sport şi Tineret Constanţa
Ilie Aurelia
Seftuic Andreea
Coman Virgil
Hondor Stil
Babuş Radu - deputat
Centrul Medical Pozimed
Gâmbuţeanu Adrian
RAJDP Constanţa
Martin Eduard - deputat
Aedin Oznur
Dr. Irinel Raluca Parepa
Mugur Voinescu
Fetislam Dayan
Turcu Eugenia
Popescu Viorel
Ţopai Marin
Dancu Constantin - inspector şef IPJ Constanţa
Nicuşor Daniel Constantinescu - preşedinte Consiliul Judeţean Constanţa
Pariza Cornelia - director Biblioteca Judeţeană I.N. Roman
Papari George
SC Exclusiv Auto E.N.B
Moga Nicolae - senator
Primaria şi Consiliul Local Murfatlar, primar Valentin Saghiu
Pripişi Ionuţ
Florentin Ion
Militaru Andrei
Bobaru Iuliana
Bolcheş Mariana
Gâju Mariana - primar Cumpăna
Carmen Vasile - director Direcţia Coordonare Instituţii Subordonate - Cjc
SC YSE Trans SRL, comuna 23 August