Vişinele şi cireşele scad colesterolul şi riscul de diabet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vişinele şi cireşele scad colesterolul şi riscul de diabet

Monden 03 Mai 2007 / 00:00 4683 accesări

Un studiu american prezentat la o conferinţă a Societăţii de Biologie Experimentală din SUA arată că o felie de plăcintă cu cireşe sau vişine, consumată zilnic, poate contribui la scăderea colesterolului şi la reducerea riscurilor de instalare a diabetului. În afară de controlarea nivelului de colesterol şi reducerea riscurilor de diabet, cireşele sînt benefice pentru prevenirea bolilor cardiace. Cele mai bune sînt cireşele amare şi vişinele, utilizate la realizarea plăcintelor, gemurilor şi sucurilor, pentru că efectul benefic vine din pigmentul responsabil pentru culoarea roşie a fructelor. Pigmentul antocianină, de obicei de culoare roşie, albastră sau violetă, este un compus natural care împiedică formarea cheagurilor de sînge în artere. Vişinele conţin cea mai mare cantitate de antocianine.

Cercetătorii de la Universitatea din statul american Michigan au adăugat cireşe în hrana unui grup de cobai. După trei luni, specialiştii au descoperit că nivelul colesterolului din sîngele acestui grup de cobai a scăzut semnificativ faţă de nivelul colesterolului înregistrat la un grup de cobai care a avut o alimentaţie normală. De asemenea, insulina s-a încadrat în limite normale. Un nivel anormal al insulinei în sînge poate contribui la instalarea maladiilor cardiace şi a diabetului. Steven Bolling, coordonatorul acestui studiu, a indicat că echipa sa intenţionează să înceapă testele pe subiecţi umani.

Studii anterioare au demonstrat că cireşele şi vişinele sînt benefice în artrită şi în combaterea insomniei. Fructele au fost utilizate în medicină, de mai multe sute de ani, în maladii ale rinichilor, stomacului şi căilor respiratorii. Studiul actual a fost publicat în “Journal of the American Medical Association”.



12